El Big Data com a eina democràtica

per Antoni Llorente

Tribuna

El Big Data com a eina democràtica
El Big Data com a eina democràtica

Una de les moltes evidències que ha posat sobre la taula la pandèmia de la Covid19 és que les administracions públiques generen en la seua activitat diària un gran volum de dades que poden arribar a tindre un impacte important en la vida de les persones. Al mateix temps que creixien la por i la incertesa davant el virus, també ho feia la demanda de dades fiables i la necessitat d’entendre-les.

Periodistes, científics, centres d’estudi, investigadors, associacions i societat civil organitzada poden fer-ne ús de maneres diferents, però per a tots ells les dades que oferim les administracions són una eina potent per impulsar el coneixement i combatre la desconfiança que bona part de la ciutadania sent cap a les institucions, la política i els mitjans de comunicació, qüestió aquesta molt important en una època on malauradament les fake news s’escampen ràpidament i generen sovint una alarma social innecessària.

Així ho entenem des de fa temps en la Conselleria de Transparència on, valga com a exemple, el mateix 2020 vàrem posar en marxa una nova versió del Portal de Dades obertes, amb més conjunts de dades disponibles i amb una atenció especial a aquelles relatives a la situació sanitària creada per la pandèmia.

L’anàlisi de la realitat ens mostra que hi ha molta feina per fer, ja que sovint l’administració es presenta com una maquinària amb múltiples engrantages, excessivament compartimentada, que costa de moure; però som conscients que hem de transformar eixa situació. Per això recentment, mitjançant un acord del Consell, la Generalitat Valenciana ens hem adherit a la Carta Internacional de Dades Obertes que suposa assumir com a principis, i treballar per fer possible, que les dades siguen obertes per defecte, oportunes i exhaustives, accesibles i reutilitzables, comparables i interoperables, en la mateixa línia que arreplega la Directiva (UE) 2019/2014. Cal que l’obertura de dades siga tinguda en compte ja en el moment de la planificació de les polítiques públiques.

Perquè tal vegada encara no podem descarregar-nos a la xarxa i convertir-nos en dades, com en la coneguda distopia de Years and Years, però el cert és que hui en dia ningú no pot obviar que les dades obertes són una eina indispensable per a la transparència i la rendició de comptes, que ajuden els representants públics a prendre decisions millors basades en realitats demostrables empíricament. No sols això, sinó que també són fonamentals per a promoure la col·laboració entre els actors institucionals i privats a l’hora de transformar el teixit econòmic, generar oportunitats per a les empreses i, en definitiva, crear riquesa.

És per això que, sota l’empara de l’acord del Consell que mencionava abans, acabem de posar en marxa l’Estratègia Valenciana de Dades Obertes, que enllestirem en els propers mesos amb l’objectiu clar d’aprofitar al màxim les potencialitats de les dades obertes i establir una planificació estratègica transversal, organitzada, amb criteris ètics i que necessàriament ha d’implicar a tots els departaments del Consell.

També és ara el moment adient per apostar per un model clar de governança pública de les dades i dedicar-hi els recursos necessaris si no volem perdre l’oportunitat de transformar i enfortir el nostre model econòmic i social. Cal aprofitar l’impuls i la possibilitat que suposen els fons europeus de recuperació Next-Generation per a impulsar les dades obertes com a element d’innovació i un motor econòmic.

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.