Diverses organitzacions reben el veler d'Ecologistes en Acció a Cullera aquest diumenge

Han convocat una jornada per reivindicar «mar, rius i litorals vius»

per NLV

Territori, Societat

Protesta de la tripulació i dels voluntaris del veler «Diosa Maat» a Alacant | Foto Ecologistes en Acció
Protesta de la tripulació i dels voluntaris del veler «Diosa Maat» a Alacant | Foto Ecologistes en Acció

Aquest diumenge, amb motiu de l'arribada a Cullera (la Ribera Baixa) del vaixell Diosa Maat, d'Ecologistes en Acció, diverses organitzacions ambientalistes han convocat una jornada per exigir «mar, rius i litorals vius».

La benvinguda ha tingut lloc a les 11 hores a la riba esquerra del riu Xúquer, a cent metres del Club Nàutic, i després, a les 12 hores, s'ha fet un passeig en bicicleta per Cullera, que ha acabat amb una concentració a la plaça de la Constitució, on s'ha llegit un manifest. Les entitats demanen solucions per a l’Emergència Climàtica, rebutgen el  PAI del Manhattan, reivindiquen un cabal net i suficient per al Xúquer i els altres rius valencians, i reclamen el tancament de la central nuclear de Cofrents.

El passat 15 de juny el veler Diosa Maat va començar la campanya d'estiu #MediterraniEnAcció al Mar Menor, on va alertar dels impactes de l'activitat agrícola en aquesta llacuna salada així com la inacció del govern de Múrcia en aquest desastre ecològic.


Durant les últimes dues setmanes, ha navegat rumb nord pel litoral valencià i ha indicat els nombrosos abocaments que continuen contaminant la Mediterrània. A la platja de Sant Gabriel, a Alacant, la tripulació i  l'equip de voluntariat s'ha concentrat juntament amb associacions de veïnes i veïns per denunciar les lamentables condicions de l'Estació de Depuració d'Aigües Residuals (EDAR) del Racó de Lleó. Aquesta EDAR aboca aigües residuals sobre l'Espai Marí de Tabarca, protegit per la Directiva Hàbitats/Xarxa Natura 2000.

El Diosa Maat també ha denunciat l'abocament directe d'aigües fecals a la cala Baeza, al Campello, o la cascada de femta al litoral del parc natural de Serra Gelada (la Marina Baixa).

Així mateix, ha assenyalat els problemes de depuració a Xàbia (la Marina Alta), on, quan hi ha pluges fortes, la costa s'ompli de tovalloletes i altres deixalles que procedeixen d'aigües residuals. Enguany, la badia de Xàbia ha rebut una doble bandera negra, per aquest motiu, així com per l'acumulació de residus al fons de la badia, principalment pneumàtics, canonades de pvc o tanques metàl·liques.

A més, durant la travessia, Ecologistes en Acció també ha apuntat la mala planificació i la massificació urbanística a la costa, i ha destacat la situació del far del Cap de l'Horta, a Alacant, que es vol convertir en un restaurant d'alt nivell en compte de fer-ne un ús públic com a centre d'interpretació històric i mediambiental, com demana la plataforma «Salvem el far». També ha remarcat diversos problemes a Calp (la Marina Alta): el port fantasma de Puerto Blanco, abandonat fa sis anys; l'aportació d'arena a la cala de còdols  La Manzanera; l'ampliació de la piscifactoria, i l'intens tràfic marí, sobretot de motos d'aigua, en zones protegides.

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.