La cimera valencianobalear té com a objectius «estretir vincles» i debatre el model d'Estat

La trobada se celebra al Palau de Congressos de Palma aquest dilluns i dimarts

per NLV / EP

Política

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig | Jorge  Gil | EP
La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig | Jorge Gil | EP

La cimera bilateral valencianobalear comença aquest dilluns al Palau de Congressos de Palma amb l'objectiu d'«estretir vincles culturals, socials i econòmics» entre tots dos territoris. En la trobada, també s'hi abordaran qüestions relacionades amb el model d'Estat i la defensa de «la perifèria» perquè «siga centre» de l'estat espanyol «des de la cogovernança», ha destacat el director general de Relacions amb les Comunitats Autònomes i Representació Institucional de la Generalitat, Jorge Alarte.

En aquest sentit, Alarte ha assenyalat que des del «federalisme» i una visió de l'Estat «plural i diversa» s'ha de «construir un model de finançament diferent i molt més solidari». Ha insistit que el debat sobre el finançament autonòmic és «imprescindible» per al futur de les dues comunitats perquè, a parer seu, «no es tracta únicament de parlar de diners, sinó també de mantindre uns serveis públics de qualitat».

En la cimera participen representants de sectors «significatius» del País Valencià i de les Illes Balears com ara el turístic i el transport, així com organitzacions empresarials i sindicals, universitats i mitjans de comunicació, amb la finalitat d'establir una «aliança estratègica comuna».

Les conclusions de les nou taules de treball programades han de contribuir a «valorar la capacitat de les dues societats de superar aquesta etapa tan difícil i complexa generada per la pandèmia». Així mateix, han de permetre «la reactivació econòmica i la creació d'ocupació» mitjançant «iniciatives per impulsar la sostenibilitat, la protecció del territori i la regeneració de la Mediterrània, la reactivació immediata de la mobilitat i el turisme o el foment de models econòmics més diversificats i innovadors, entre altres», ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.