Enllesteixen un projecte pioner per activar alternatives de mobilitat rural sostenibles

Mobionrural, desenvolupat per grups de recerca de la UJI, pretén aprofundir en el transport públic rural «sota demanda», entre altres opcions

per NLV

Territori, Societat

Atzeneta del Maestrat | Viquipèdia
Atzeneta del Maestrat | Viquipèdia

Investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) estan preparant un projecte anomenat Mobionrural que es marca com a repte, mitjançant una aplicació mòbil pionera, materialitzar alternatives de mobilitat eficients, sostenibles, col·lectives i regulars a l'entorn rural per reduir les desigualtats poble-ciutat, contribuir a assentar població a les comarques de l'interior i cuidar el medi.

Aquesta app, que es presentarà de manera oficial a l'Ajuntament d'Atzeneta del Maestrat aquest dimecres, 7 de juliol, cerca mesurar l'ús de vehicle privat que fa la població rural, tant fixa com temporal, per poder gestionar un futur transport a demanda amb menys impacte ambiental.

L'estudi pilot arrancarà a la Mancomunitat del Penyagolosa, que integra els pobles de Benafigos, Xodos, Vistabella del Maestrat i Atzeneta del Maestrat, i preveu extrapolar-se el mes vinent a una altra zona rural de les comarques centrals.

El projecte Mobionrural, desenvolupat pels grups d'investigació DESiRES i SOLICOM i que compta amb el suport de la Direcció General de Desenvolupament Rural de la Generalitat, plasma «tota una aposta tecnològica en el marc de la ruralitat» i consolida el que es coneix com a «ciència ciutadana», perquè requereix la implicació de la societat civil. Així, a partir de l'aportació de dades dels desplaçaments de la població, es tracen alternatives per a la mobilitat rural, segons han indicat els seus promotors.

Aquesta app es crea per poder fer la traçabilitat de persones d'entorns rurals que ocupen el vehicle en els seus desplaçaments, mesurar la intensitat de fluxos o la capacitat de càrrega de l'actual sistema de mobilitat privada, amb el repte d'aprofundir en el disseny d'un model de transport públic rural actiu «sota demanda» i promoure el disseny de sistemes mixtos de mobilitat que incloguen totes les fórmules: públiques, privades o col·laboratives.

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.