Puig assegura que la cimera de Palma consolidarà les relacions entre el País Valencià i les Illes Balears

Segons el president de la Generalitat, la trobada permet fer un pas endavant en «l'aliança en favor de la perifèria»

per NLV / EP

Política

Puig assegura que la cimera de Palma consolidarà les relacions entre el País Valencià i les Illes Balears
Puig assegura que la cimera de Palma consolidarà les relacions entre el País Valencià i les Illes Balears

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la cimera valencianobalear que se celebra aquest dilluns i dimarts al Palau de Congressos de Palma consolidarà les relacions entre el País Valencià i les Illes Balears i projectarà una «aliança en favor de la perifèria». 

Així ho ha assegurat en declaracions als mitjans abans de la inauguració de la trobada en la qual han participat el president de les Corts Valencianes, Enric Morera i el president del Parlament balear, Vicenç Thomas, i a la qual també ha assistit la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol. 

El president ha assenyalat que aquesta cimera és el començament d'una nova etapa en les relacions entre les els dos territoris i «constitueix un pas avant en la manera d'entendre un Estat diferent, basat en la diversitat i en la suma d'identitats». A més, contribuirà a donar una «visió integradora i cohesionada d'una Espanya possible, real, diferent i, en definitiva, millor», ha afirmat. 

Respecte de les qüestions abordades en la trobada bilateral, Puig s'ha referit als projectes de caràcter europeu en els quals s'ha estat treballant conjuntament en els últims mesos, així com al model d'Estat i al model de finançament autonòmic. 

Sobre aquest últim aspecte, el president ha explicat que s'ha d'impulsar la reforma del model, fonamental per  garantir la suficiència financera de les comunitats autònomes, i perquè la reforma tinga en compte la realitat poblacional de cada autonomia. 

De la mateixa manera, també ha mostrat la seua preocupació sobre com aconseguir convergir amb la mitjana espanyola en renda per càpita, ja que segons ha dit tant el País Valencià com les Illes estan «en una posició de divergència respecte de la mitjana espanyola». 

Finalment, ha advocat per aprofitar la cimera per  debatre sobre «un model d'Estat en el qual hi haja possibilitats de conviure en harmonia, cohesió i amb justícia social».

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.