El Col·legi d'Advocats d'Alacant obri expedient a l'administrativa que va exigir comunicar-se en castellà a una professional

Plataforma per la Llengua ha demanat a l'entitat que oferisca una versió en valencià del seu web

per NLV

Llengua

El Col·legi d'Advocats d'Alacant obri expedient a l'administrativa que va exigir comunicar-se en castellà a una professional
El Col·legi d'Advocats d'Alacant obri expedient a l'administrativa que va exigir comunicar-se en castellà a una professional

El passat 21 de juny, una advocada va enviar un correu electrònic a l'Il·lustre Col·legi Provincial de l'Advocacia d'Alacant (ICALI) en què demanava informació per a col·legiar-se. Una administrativa del col·legi li va respondre amb aquesta afirmació: «Li agrairíem que per contestar-li adequadament, ens torne a enviar el seu correu en espanyol». Aquesta resposta contradiu el dret legal d'expressar-se en valencià en una activitat professional. L'advocada va comunicar el cas a Plataforma per la Llengua, que va enviar una carta al degà d'aquesta institució demanant que garantisca el dret d'utilitzar el valencià.

La direcció del Col·legi ha assegurat que iniciarà «les actuacions disciplinàries corresponents contra l'empleada per a depurar les responsabilitats oportunes» i que recordarà al personal administratiu del col·legi «el respecte al dret legal de la ciutadania a expressar-se en valencià». De fet, l'advocada va contactar amb el col·legi per a advertir que els Estatuts de la mateixa institució determinen que «el valencià i el castellà són les llengües oficials del Col·legi Provincial d'Advocats d'Alacant. Els col·legiats tenen dret a utilitzar ambdues llengües en tots els actes i comunicacions de caràcter col·legial, generals i particulars».

Els col·legis professionals són corporacions de dret públic i, per tant, tenen l'obligació de complir la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, que indica que «el valencià serà la llengua pròpia de l'administració pública i de les altres corporacions i institucions públiques dependents d'aquelles».

És per això que Plataforma per la Llengua ha demanat al Col·legi de l'Advocacia d'Alacant que oferisca una versió en valencià del seu web, que ara és monolingüe en castellà, situació que contradiu el marc legal. Des del Col·legi s'ha afirmat que una pròxima actualització de la seua pàgina digital dependrà d'un conveni amb la Universitat d'Alacant.

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.