Manises representarà l'estat espanyol en la convocatòria de Ciutats Creatives de la Unesco 2021

En la selecció, hi ha jugat un paper «clau» el Centre d'Investigació Arquitectura, Patrimoni i Gestió per al Desenvolupament Sostenible de la Universitat Politècnica de València (UPV)

per EP / NLV

Territori, Cultura

Manises representarà a Espanya en la convocatòria de Ciutats Creatives de la Unesco 2021 de la mà de la UPV
Manises representarà a Espanya en la convocatòria de Ciutats Creatives de la Unesco 2021 de la mà de la UPV | Pilar Albelda

Manises ha estat el municipi seleccionat per a representar l'estat espanyol en la convocatòria de Ciutats Creatives de la Unesco 2021. En la decisió, ha jugat un paper «clau» l'equip de Turisme i Patrimoni del Centre d'Investigació Arquitectura, Patrimoni i Gestió per al Desenvolupament Sostenible de la Universitat Politècnica de València (UPV), responsable de la realització del dossier de la candidatura.

Encapçalat per María José Viñals, catedràtica, docent i investigadora de la UPV, el grup de treball ha inclòs també Lola Teruel, Laura Gilabert i Anna Sanasaryan, el mateix equip que va redactar, en l'anterior convocatòria (2019), el dossier de la candidatura de Llíria en la categoria de Música. Aleshores, la capital del Camp de Túria va ser també designada candidata i va entrar en la Xarxa Unesco de les Ciutats Creatives.

En aquest cas, Manises es postula com a candidata a l'accés a la Xarxa en el camp de l'Artesania i Arts Populars, i ho fa, en paraules de Viñals, «a conseqüència del valor actual de la seua producció ceràmica artesanal, l'origen de la qual es remunta a fa més de 700 anys, i que es caracteritza, entre altres aspectes, per l'ús de la tècnica del reflex metàl·lic d'inspiració islàmica».

La presentació de la candidatura és fruit «de més d'un any d'intens treball tècnic i participatiu de tot l'equip UPV, en estreta col·laboració amb l'Ajuntament de Manises, les institucions i associacions de la zona dedicades a la ceràmica i els professionals del sector». Cal destacar, a més, «el suport científic del Jaume Coll, director del Museu Nacional de Ceràmica González Martí», indica Viñals en un comunicat.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco naix el 2004 a conseqüència de l'experiència de l'Aliança Global per a la Diversitat Cultural (2002), i ho fa amb l'objectiu d'incentivar la cooperació internacional entre ciutats que inverteixen en creativitat, considerada com a motor de desenvolupament urbà sostenible, i també en cultura i inclusió social. Aquesta Xarxa s'estructura entorn de 7 camps creatius: Literatura, Cinema, Música, Artesania i Arts Populars, Disseny, Gastronomia i Art Digital.

«La Unesco obri la convocatòria cada dos anys —continua Viñals— i cada país pot enviar dues candidatures, de diferents categories, després d'haver dut a terme una selecció de totes les rebudes en la Comissió Nacional de cada estat». En aquest cas, al costat de Manises, l'altra candidatura seleccionada ha sigut la de Las Palmas de Gran Canaria en la categoria de Música.

«La Unesco exigeix que la ciutat complisca amb uns requisits molt rigorosos de tipus tècnic, social i econòmic, i que demostre que la creativitat en el camp corresponent és un motor de dinamització social i per a l'economia local», explica la catedràtica de la UPV.

«Actualment», conclou, «la ciutat forma part de les associacions ceràmiques més representatives del sector, i hi ocupa càrrecs de rellevància. A més, organitza un esdeveniment internacional des de fa 50 anys, la Biennal Internacional de Ceràmica, que és un dels més importants d'Europa i regularment hi concorren artistes de més de 40 països. Per tot això, pensem que aquesta candidatura té possibilitats reals de ser seleccionada per a entrar en la Xarxa, decisió que coneixerem al mes d'octubre, quan es faça públic el llistat de ciutats triades en totes les categories».

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.