Es publica «Superior», d'Angela Saini, una reflexió sobre el racisme científic

El volum de l'autora britànica ha estat editat per la Institució Alfons el Magnànim

per EP / NLV

Cultura, InfoLlibres

Angela Saini
Angela Saini | IAM

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació acaba de publicar la versió en valencià del llibre Superior, d'Angela Saini (Londres, 1980). És el tercer volum de la col·lecció Urània, dirigida pel catedràtic d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, Vicent Martinez.

En aquesta obra, la cèlebre autora, reconeguda periodista científica britànica, explora els conceptes de raça i casta, des dels seus orígens fins a l'actualitat. En col·laboració amb genetistes, antropòlegs, historiadors i científics socials de tot el món, fa «un examen rigorós i molt necessari de la insidiosa i destructiva creença que la raça és biològicament real», explica la institució cultural.

L'autora reflexiona sobre l'origen del plantejament de les diferències entre humans des de la Il·lustració amb el naixement de la ciència occidental moderna. En aquell moment, es van assumir unes certes suposicions sobre l'espècie humana; algunes tenien a veure amb el gènere —per exemple, que les dones no eren iguals als homes en termes intel·lectuals— i altres, amb la raça i l'etnicitat.

Segons Saini, la idea de dividir els humans en grups diferents ja és política, perquè no és una cosa que es done en la biologia, i, a més, la manera de dividir-nos sempre dependrà de la societat en què vivim.

Alfons el Magnànim (2021)

Colonialisme i l'esclavisme

La ciència de la diferència humana va nàixer en els anys del colonialisme i l'esclavisme. Llavors es va dividir el món en races i es va situar la raça blanca en un escalafó biològic superior a la resta per justificar la conquesta de territoris, el robatori de riqueses i l'anihilació de poblacions.

Inevitablement, aquests fets han deixat pòsit en la investigació científica fins a l'actualitat i Saini ho aborda «sense titubejos», asseguren des de l'Alfons el Magnànim.

D'aquesta manera, l'autora mostra com el concepte biològic de raça no funciona ni proporciona mai dades fiables, encara que els investigadors l'usen en la seua investigació.

No és la primera vegada que Angela Saini posa el focus en les confusions i prejudicis que afecten la investigació científica. Si en la seua obra prèvia, Inferior, Saini se centrava en com la ciència ha estudiat les diferències entre dones i homes, en Superior l'autora ens porta als orígens del racisme científic per a mostrar-nos les seues ramificacions.

Publicat en anglés el 2019, va ser considerat «Llibre de l'any» per mitjans com el Financial Times, The Guardian o The Telegraph, a més d'estar inclòs entre els deu llibres de 2019 de la revista Nature.

Tal com explica l'autora, aquest llibre va provocar irades reaccions entre grups supremacistes blancs, però també que molts científics i institucions van voler comptar amb ella per a treballar en un estudi de l'ésser humà allunyat del racisme científic.

De fet, la revista Prospect va incloure a Angela Saini en la llista dels 50 pensadors o intel·lectuals més importants del 2020.

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.