Troben una nova espècie de dinosaure a Portell (els Ports) que va viure fa uns 130 milions d'anys

«Als Ports, encara hi ha un gran patrimoni natural per descobrir», assenyala Begoña Poza, una de les investigadores

per EP / NLV

Territori, Cultura

Imatge del dentari de dinosaure trobat en Portell
Imatge del dentari de dinosaure trobat en Portell

Investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, la Universitat de València i el Grup Guix de Vila-real acaben de publicar un treball en el qual descriuen una nova espècie de dinosaure, Portellsaurus sosbaynati, trobada al jaciment del Mas de Curolles-II de Portell (els Ports) i que va viure a la zona fa uns 130 milions d'anys.

El treball publicat en la prestigiosa revista nord-americana Plos One, descriu els fòssils d'un nou gènere i espècie de dinosaure estiracostern, uns animals de grandària mitjana a gran, amb un polze proveït d'un esperó, amb orificis nasals engrandits i amb una dieta a base de plantes.

Per definir el nou gènere, els investigadors han combinat el nom de Portell, el poble on es va descobrir el fòssil, amb el vocable grec sauros (fardatxo). El nom de l'espècie està dedicada a Vicent Sos Baynat, geòleg  nascut a Castelló de la Plana i primer científic honrat amb el títol de Doctor Honoris causa per l'UJI.

Segons han explicat els investigadors en roda de premsa, l'exemplar pertany a l'espècie de dinosaure coneguda més antiga de les comarques del nord del País Valencià, ja que les dues úniques espècies descrites fins a hui —Morelladon i Vallivonavenatrix— tenen entre 126 i 127 milions d'anys, mentre que Portellsaurus s'acostaria als 130 milions d'anys d'antiguitat.

Dentari dret

L'holotip s'ha descrit basant-se en un dentari dret quasi complet i en bon estat de conservació d'un individu gran —6 a 8 metres—. Portellsaurus sosbaynati és la primera espècie de dinosaure identificada en la formació Margues de Mirambell (Cretàcic Inferior) en la subconca de Morella (Conca del Maestrat).

Amb aquesta nova troballa, el País Valencià es converteix en la tercera autonomia per darrere d'Aragó (10) i Catalunya (5) en nombre d'espècies de dinosaures no aviaris descrites, amb quatre noves espècies.

Els resultats de la investigació s'emmarquen dins d'un projecte que es va iniciar l'any 2016, per part de l'Ajuntament de Portell, la Universitat Jaume I, la Universitat de València i el Grup Guix de Vila-real.

Segons ha explicat Andrés Santos-Cubedo, investigador de la Universitat Jaume I, el dentari d'aquest dinosaure, la localització del qual es va produir «fruit de la casualitat» fa més de 20 anys per part d'un grup que buscava restes arqueològiques per la zona, està depositat en la col·lecció museogràfica de Cinctorres (els Ports).

Per la seua banda, Begoña Poza, investigadora del Grup Guix de Vila-real, ha assenyalat que el dinosaure descobert està estretament emparentat amb el dinosaure xinés Bolong i l'africà Ouranosaurus.

Ja s'han recuperat 250 fòssils i la investigadora ha apuntat que «tant a Portell com als Ports hi ha un gran patrimoni natural ja descobert, però encara en queda més per descobrir».

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.