Continua el seguiment de les tortugues d'aigua dolça a la desembocadura del riu Millars

En aquest paisatge protegit, hi viuen dues espècies autòctones: la tortuga d’estany i la de rierol

per NLV

Territori

Tortuga d'estany  | tortugadestany.org
Tortuga d'estany | tortugadestany.org

El Servei de Guarderia Rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars continua amb la campanya 2021 de seguiment i control de tortugues autòctones i exòtiques al tram baix d'aquest paratge fluvial.

Els guardes, seguint un protocol de treball específic elaborat pel Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Transició Ecològica, retiren les tortugues exòtiques d'aquest indret  i les entreguen a les autoritats ambientals de la conselleria. Pel que fa a les tortugues autòctones, mesuren i pesen cada animal i apunten el lloc i la data de la captura. Utilitzen tres trampes, dos d’enceball i una de flotant, que estaran instal·lades durant uns 6 mesos. De moment s’han capturat dues tortugues exòtiques de Florida (Trachemys scripta elegans).

Les tortugues autòctones i la seua recuperació

En aquesta àrea protegida, hi viuen dues espècies de tortugues autòctones: la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i la de rierol (Mauremys leprosa), que tolera aigües salobroses. Totes dues estan adaptades a viure als rius del País Valencià.

La primera viu al nord d’Àfrica i a la península Ibèrica. Als aiguamolls valencians, hi passa una mala època des que van arribar les tortugues exòtiques de Florida als anys 80 del segle passat a causa de la decisió equivocada de centenars de propietaris d’amollar-les als ecosistemes aquàtics quan es feien massa grans i agressives. També la contaminació d’alguns rius, séquies i aiguamolls ha afectat la població d’aquesta espècie.

El Consorci riu Millars té previst allargar el període de seguiment i control de tortugues d’aigua dolça,  ja que durant els últims anys ha observat com aquests animals cada vegada entren en hibernació més tard i durant menys temps.

Un dels principals objectius és la recuperació de totes dues espècies, però per aconseguir una recuperació òptima ha de retirar la quantitat més gran possible de tortugues de Florida i conscienciar la població perquè no allibere tortugues exòtiques al paratge fluvial protegit ni en cap altra zona humida. 

Una de les 100 espècies més perjudicials del món

El Consorci recorda la prohibició d’alliberar qualsevol espècie de tortuga exòtica al riu i per extensió de qualsevol espècie d’animal o planta. La presència de tortugues exòtiques com les d’orelles roges o grogues als aiguamolls valencians s’han convertit en un dels principals problemes de conservació d’aquests ecosistemes. De fet, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) ha catalogat la tortuga de Florida (Trachemys scripta) com a una de les cent espècies exòtiques invasores més danyoses del planeta.  

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.