Un llibret d'una òpera de Martín i Soler conservat al Canadà il·lumina la primera etapa creativa de l'autor valencià

L'exemplar permetria confirmar que aquesta òpera, que pot ser la primera del compositor, sí que va ser representada

per NLV / EP

Cultura

Un llibret d'una òpera de Martín i Soler conservat al Canadà il·lumina la primera etapa creativa de l'autor valencià
Un llibret d'una òpera de Martín i Soler conservat al Canadà il·lumina la primera etapa creativa de l'autor valencià

L'estudi d'un exemplar del llibret de Li due avari -la que podria ser la primera òpera del compositor Vicent Martín i Soler (València, 1754 - Sant Petersburg, 1806)- que es conserva a la Biblioteca de la Universitat de Toronto (Canadà) llancen noves dades per il·luminar la primera etapa creativa de l'autor valencià, «de la qual encara queden llacunes per completar».

La catedràtica de Musicologia del Conservatori Superior de Música de València Nieves Pascual, ha trobat i treballat sobre aquest llibret dins de les investigacions sobre òpera valenciana al segle XVIII que està duent a terme.

La corroboració de l'existència d'aquest llibret permet concloure que «sí que va tindre lloc la representació» de l'òpera de Martín i Soler, una qüestió «molt important perquè marca l'inici de la carrera de l'autor a Madrid, al servei del Príncep d'Astúries», destaca l'especialista.

Fins a hui, prossegueix la catedràtica, «hi havia una referència en una font secundària sobre aquesta òpera». Apareix citada en un índex d'espectacles teatrals que es va publicar a Itàlia aleshores (a manera de «cartellera» del que ocorria en altres llocs d'Europa) però amb l'única dada de títol, autor de música (Martín i Soler) i autor de llibret (Gerolamo Bosello).

No obstant això, apunta, «no es coneixia l'existència de fonts que certificaren que, efectivament, s'haguera dut a terme aquesta òpera». Alguns experts fins i tot havien assegurat que potser no s'havia representat mai i només havia sigut un anunci. Però «això és perquè aquest exemplar de Toronto no s'havia tingut en compte», assenyala l'experta.

Pàgina del llibret de «Li due avari», de Martín i Soler, que es conserva a la Biblioteca de la Universitat de Toronto  | Nieves Pascual

Li due avari és una comèdia que va ser presentada entre l'estiu del 1776 i els carnestoltes del 1777 a la cort madrilenya. Estava dedicada a qui era príncep d'Astúries, Carles de Borbó, futur Carles IV. Tal com es llig a la portada del llibret, l'òpera es va representar als Reals Llocs, possiblement durant la residència de la família reial a Sant Ildefons durant la seua temporada d'estiueig, apunta Pascual.

D'aquesta mateixa època data també l'òpera Il tutoritze burlato, de la qual sí que es conserva música i text, i que el Palau de les Arts presenta actualment en nombrosos municipis valencians a través del projecte Les Arts Volant.

En el cas de Li due avari, es tracta d'una versió italiana del títol francés Els deux avares, al qual André Ernest Modeste Grétry havia posat música a París el 1770. El llibretista Gerolamo Bosello va traduir el text a l'italià, transformant el metre i adaptant el desenvolupament de la trama al gust italià que predominava a la cort.

Els resultats de la investigació de Pascual es publicaran pròximament en un estudi en el qual s'aprofundirà sobre la primera etapa creativa de Martín i Soler, de la qual encara queden dades per revelar.

Trasllat de València a Madrid

En aquest sentit, Pascual al·ludeix al fet que «es desconeix, per exemple, la data exacta de trasllat de València a Madrid», encara que afegeix que «va ser segurament entre 1768 i 1769, així com la relació amb l'òpera italiana a la cort i el vincle amb el Príncep d'Astúries que va fer que presentara les òperes Li due avari o Il tutoritze burlato en edat tan primerenca, amb 21 o 22 anys, en un entorn de tal rellevància.

Poc després, Martín i Soler va partir a Nàpols, on es conserven fonts d'aquesta etapa. No obstant això, «falta aprofundir en l'etapa madrilenya», una cosa sobre la qual la professora continua investigant.

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.