Com estalviar en la factura elèctrica?

per Pedro Domínguez Gento

Veus

Com estalviar en la factura elèctrica?
Com estalviar en la factura elèctrica?

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Com gastar 18 € d’electricitat al mes per persona i fer un consum mitjà de 78 kwh/mes per persona amb bona qualitat de vida? I això amb tot elèctric (res de gas ni butà): cuina, forn, aire condicionat, nevera, llavadora, aspiradora, etc. Televisió no, perquè no aguante els tertulians ni les tafaneries ni les mentides; el que m’interessa ho veig per internet amb l’ordinador, per exemple els documentals de la 2, Polònia, El Intermedio, alguna pel·lícula, sèries com Cosmos, Riders, Leonardo, etc.

I com es pot consumir tan poca electricitat mantenint una bona qualitat de vida? Doncs l’explicació és senzilla i qualsevol ho pot fer per a estalviar significativament en la seua factura. Aquestes són les principals estratègies per a reduir molt el consum d’energia:

 • L’habitatge ha de tindre un bon aïllament i les finestres doble cristall.
 • Utilitzem la llum natural i almenys les habitacions més freqüentades han de tindre finestres grans. En l’hivern s’aprofita la calor ambiental i en l’estiu s’abaixen els tendals exteriors i part de les persianes perquè entre llum però no massa calor.
 • Plantes abundants a la terrassa, perquè suavitzen la temperatura i estalvien climatització.
 • Eixugar la roba al sol, és més higiènic i estalvia molta electricitat.
 • Elegir electrodomèstics eficients i duradors, de classe A+, i els llums de leds, a la llarga estalvien molts diners, energia i contaminació.
 • Abandonar les estufes elèctriques i les resistències, excepte l’eixugador del monyo i si cal el calefactor del bany, que s’utilitzen mínimament. La calefacció més eficient en hivern és l’aire condicionat, que en agafar-lo de l’exterior introduïx 3 vegades més calor que l’electricitat que consumix (equival a un rendiment del 300%). Per descomptat, s’ha d’utilitzar sempre a temperatures suaus, 22ºC en hivern i 27 en estiu, per exemple.
 • Sobretot cal aprofitar l’energia solar perquè vivim en el país del sol i, a més dels altres avantatges, resulta ja prou més barata que l’electricitat convencional. Així, l’aigua calenta es pot obtindre d’un mòdul solar de 2 m2 i el cost s’amortitza en uns cinc anys. A més, jo tinc 4 m2 de plaques fotovoltaiques que em generen la meitat de l’electricitat que consumisc, o més; un kit senzill de 600 w que vaig muntar fa un parell d’anys i em va costar 600 € (menys els 120 € que em tornaren en la declaració d’Hisenda per la bonificació fiscal del 20%), de manera que en altres 2 anys s’amortitzarà completament (i funcionarà més de 25 anys). Els edificis de pisos poden tindre autoconsum col·lectiu si es fiquen d’acord els veïns, almenys per a generar el que consumixen els llums de l’escala i l’ascensor. I per als que no van bé de diners, hi ha empreses que fiquen les plaques i se les van cobrant amb l’estalvi que generen al rebut elèctric; en llocs com Califòrnia, és el mateix govern qui ho subvenciona als pobres.

 • Cal ajustar bé la potencia contractada perquè les grans companyies elèctriques la pujaren exageradament per a sabotejar l’estalvi i l’autoconsum, de fet molta gent paga més per aquest factor que per l’energia consumida, quelcom absolutament irracional, injust i mafiós. Si tens compte de no ficar al mateix temps més de dos aparells de gran potència, amb 3 kw hauries de tindre suficient, però si t'instal·les el mòdul termosolar (1’4 kw equivalents) i algun kit fotovoltaic (actualment seran més barats i més potents), amb una potència contractada de 2 kw en tindràs suficient. I cap la possibilitat de ficar les plaques necessàries per a l’autoconsum de balanç net (pot costar uns 1.000 € per persona), de manera que de dia generes tanta electricitat solar de sobra com la que agafes de la xarxa durant la nit i així el consum net és zero.
 • Lògicament cal una certa adaptació al sol i sempre que es puga és millor dutxar-se a la vesprada, llavar a mig matí, utilitzar els electrodomèstics potents a les hores de més sol, etc. En realitat açò no és nou perquè nosaltres som organismes diürns i estem actius durant les hores de sol, encara que cada vegada ens endinsem més en la nit.
 • Potser també ajude a reduir la factura elèctrica elegir alguna discriminació horària senzilla i pràctica. Fins ara jo tenia simplement la de vall i punta, i un poc sí que es nota. Però si és complicada i t’envia a hores intempestives per a estalviar un poc, no val la pena.
 • Finalment, un altre detall important és el subministrador elèctric. Si és una gran companyia, ja sabem que només busca el benefici econòmic i no són gens de fiar, recordem la pujada escandalosa del factor de potència, la negativa a tancar les centrals nuclears, l’obscurantisme i la manipulació dels preus del kwh, la seua nefasta influència en els governs, etc. Per això estic en una empresa cooperativa 100% de renovables, Som Energia, que no pot perdre diners però tampoc vol guanyar molts milions cada any, fins i tot informa els socis de com estalviar i fomenta l’autoconsum en grup o individualment.

Aplicant aquests consells tothom pot estalviar molta electricitat i diners, a més d’evitar la contaminació on es genera la que ve de la xarxa, centrals nuclears i tèrmiques sobretot. I fixeu-vos com és de maligne i insostenible aquest sistema socioeconòmic que inclús l’energia solar, que és natural i generadora de vida, la fa perillosa i destructiva quan es concentren milions de plaques sobre els camps o la muntanya...

Ara bé, en el que més estalvie no és en el consum elèctric sinó en el transport. Al cap de l’any puc recórrer uns 6.000 km, la majoria pel poble o la comarca, a peu o en bici: cost zero. Altres viatges són per anar i tornar a València, en tren, o a llocs interessants d’altra comunitat, la Manxa i Astúries enguany, el primer en cotxe amb un amic i el segon en autobús, amb un cost total d’uns 200 €. Si tinguera cotxe (i carnet), l’amortització, manteniment, assegurances, combustible, etc., suposant que no hi haja avaries, em costaria més de 2.000 €/any. Però el més important, òbviament, és el baixíssim impacte ambiental que açò implica, quelcom molt necessari hui perquè estem en una Emergència Climàtica que ha posat la data de caducitat a la societat de consum en aquesta mateixa dècada...