Oltra planteja la regularització administrativa dels migrants de l'Aquarius per raons humanitàries

La setmana vinent es crearà un grup de treball per coordinar les oficines Pangea amb les d'Estrangeria

per NLV / EP

Societat, Política

Oltra planteja la regularització administrativa dels migrants de l'Aquarius per raons humanitàries
Oltra planteja la regularització administrativa dels migrants de l'Aquarius per raons humanitàries

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha plantejat aquest dimarts a la delegada del govern espanyol, Gloria Calero, la possibilitat de regular la situació administrativa dels migrants que van arribar en el vaixell Aquarius el 17 de juliol del 2018 per raons humanitàries, tal com permet un reial decret del 2003, com a solució per als refugiats als quals se'ls ha denegat l'asil.

Oltra ha atés els mitjans de comunicació després d'entrevistar-se amb Calero, en una reunió que ha qualificat de «cordial» i «molt productiva», ja que ha destacat que la delegada del govern espanyol s'ha compromés a traslladar al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions aquesta solució per als migrants que estan en aquesta situació, uns 50  al País Valencià.

En aquest sentit, ha explicat que la figura d'Autorització de Residència per Raons Humanitàries (Reial Decret 1325/2003, de 24 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament sobre règim de protecció temporal en cas d'afluència massiva de persones desplaçades) «es podria aplicar a aquesta situació, ja que en l'Aquarius van arribar 630 persones».

Així, ha destacat que aquest Reial Decret «podria ser una solució» temporal «mentre s'obri la via de la regularització per arrelament, pel temps que estan vivint ací», ja que ha passat més de tres anys des de l'arribada del vaixell al port de València. Així, es podria regularitzar administrativament la seua situació tant de residència com de treball o d'atenció social «mitjançant la figura de protecció per raons humanitàries en persones desplaçades». Aquesta proposta ha estat elaborada amb la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) i l'Associació Aquarius Supervivents.

La figura consisteix a concedir l'autorització amb una vigència d'un any, que en el cas de les persones que no tinguen passaports o qualsevol altra documentació acreditativa personal, s'acompanyaria automàticament de la concessió d'una cèdula d'inscripció.

D'aquesta forma, es concediria una Autorització de Residència Humanitària a l'estat espanyol i es dotaria la persona interessada d'una documentació personal que substituiria la manca del passaport: la Cèdula d'Inscripció i el Títol de Viatge per al cas que necessiten moure's per tercers països amb excepció del seu país de nacionalitat. Aquesta autorització, que es renovaria quan el govern espanyol ho considerara, porta associada l'Autorització de Treball i permet reagrupar els familiars.

L'aplicació d'aquesta norma està indicada per a aquelles persones de la població civil que fugen de conflictes bèl·lics als seus països i arriben a les nostres costes de diferents maneres. En aquests casos, els estats membres tenen l'obligació d'acollir i protegir-les d'acord amb el Dret Internacional Humanitari i de la Convenció de Ginebra.

Grup de treball

D'altra banda, durant la reunió han acordat la constitució, a partir del pròxim dilluns, «d'un grup de treball estable per tractar aquest i altres temes relacionats amb la situació de persones migrants» al País Valencià.

Així, es coordinaran de «forma quotidiana els treballs de les xarxes d'atenció de la Generalitat a les oficines Pangea i a les oficines provincials que s'engegaran pròximament amb els treballs de les oficines d'estrangeria dependents de l'Estat».