Morella torna a rebutjar el projecte de la MAT de Forestalia

Segons l'Ajuntament, la resposta de l'empresa a les al·legacions palesa la manca d'estudis d'impacte sobre el territori i les masies

per NLV

Territori, Societat

Morella torna a rebutjar el projecte de la MAT de Forestalia
Morella torna a rebutjar el projecte de la MAT de Forestalia

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Els vint-i-dos parcs eòlics projectats per Forestalia a les comarques aragoneses del Maestrazgo i Gúdar-Javalambre suposaran la construcció de línies d'evacuació de Molt Alta Tensió (MAT) que travessaran els Ports fins a l’estació transformadora de Freiximeno, al terme de Morella (els Ports). Aquestes línies se sumaran a la MAT ja projectada entre Morella i Almassora (la Plana Alta), que discorrerà, en alguns trams, al costat de la ja existent.

Aquest projecte, anomenat Clúster Maestrazgo, ha estat rebutjat per part de municipis, entitats i veïns dels Ports des que es va donar a conéixer. La Mancomunitat Comarcal dels Ports va fer públic un comunicat en què es posiciona en contra del traçat d'aquesta MAT. També l’Aplec dels Ports va mostrar el seu desacord en un manifest. A l'abril, l'Ajuntament de Morella va anunciar que presentaria al·legacions al projecte per evitar «nous corredors de línies, com els plantejats, amb un fort impacte en poblacions i zones habitades».

El consistori de la capital dels Ports ha fet saber aquest dilluns que Forestalia ha contestat les al·legacions presentades per diversos municipis contra el seu pla. Tanmateix, l’ajuntament morellà «no accepta la resposta», atés que «posa de manifest que no s’han fet o no s'han completat els estudis i informes sobre l'impacte de la MAT sobre el territori i els habitants».

Segons l’Ajuntament, «les al·legacions segueixen quatre aspectes fonamentals que aquest projecte hauria de preveure». El primer, «tindre en compte els habitatges i la seua proximitat a la línia», ja que aquesta «no respecta la distància mínima que marca la normativa vigent». També hauria de contemplar «els paratges naturals i zones protegides», i «els jaciments arqueològics ubicats a les proximitats del trajecte d’aquest corredor energètic», entre altres. 

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha assenyalat que «sembla que Forestalia vol l’acceptació de les administracions només amb la promesa que els estudis es faran en el futur i no abans de desenvolupar el projecte». El batle ha asseverat que «no podem donar un xec en blanc a l’empresa amb la promesa que faran els estudis més avant, sinó que aquests haurien d’avalar el projecte i les condicions en les quals s’ha de desenvolupar». «El que s’ha demostrat és que, com que no els té, no el poden sustentar», ha afirmat.

Ripollés ha explicat que el «Clúster Maestrazgo», que inclou els parcs eòlics i la MAT, afecta Aragó i el País Valencià i, per això, és el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme qui ha de rebre tota la informació presentada per les parts afectades. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Morella ja ha fet arribar el seu desacord a la Subdelegació del govern espanyol  i espera que des del Ministeri «es valore formalment i amb contundència» el que plantegen diferents municipis dels Ports. «És un projecte inassumible per a la comarca», ha conclòs el batle.