Reciprocitat ara!

per Marisa Saavedra

Tribuna

Reciprocitat ara!
Reciprocitat ara!

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Al febrer de 2011, l'ofegament judicial atiat pel PP va portar al tancament dels repetidors de TV3. Va ser un greu atac a la llibertat d'informació, vam deixar d'escoltar quotidianament els diversos accents de la nostra llengua i es va perdre un gran nombre i varietat de referents per a tota la societat valenciana.

Al novembre de 201,3 el PP va tancar Ràdio i Canal 9. Eren mitjans totalment desprestigiats pel sectarisme partidista, arruïnats pels sobrepagaments a gent de la seua corda i pel seu menyspreu creixent al valencià, però eren una finestra al territori, una TV i ràdio públiques i en valencià que són imprescindibles als territoris amb una llengua minoritzada.

Va deixar de ser normal i fàcil el fet de poder vore televisió i escoltar ràdio en llengua catalana.

Ara hem recuperat una TV i una ràdio públiques que abasten el territori valencià, però els mitjans audiovisuals públics de cada territori de parla catalana no poden vore's al conjunt del domini lingüístic. És un atac als drets lingüístics de tota la població.

No podíem esperar que governs del PP feren res per la reciprocitat d'emissió, però des del 2018 els partits PSOE, Unides Podem i Compromís formen part o donen suport als governs de l'Estat i al del PV, i ja sabem quina és la correlació de forces.

La reciprocitat és una decisió política. Tenim la capacitat d'aconseguir-la perquè tenim el govern.

Les dificultats tècniques que a voltes s'han adduït, són molt fàcilment salvables. Refugiar-se en elles només és una excusa.

Ara és l'hora que els partits del Botànic, que ja han expressat repetidament la seua voluntat, posen la reciprocitat dins l'agenda dels governs. Ara és el moment que les generalitats valenciana i catalana i el govern central passen als fets.

Si ara no es fa, quan es farà? Si no ho fem nosaltres, qui ho farà?

La reciprocitat obri un camp immens a beneficis socials i econòmics. Però, fonamentalment és imprescindible per la nostra llengua, el seu ús i la seua pervivència.

Els enemics declarats de la reciprocitat són enemics de l’ús i ensenyament del valencià, si per ells fora ens prohibirien parlar-lo perquè són enemics de la nostra cultura extensa, profunda i arrelada. Són molt poderosos, tenen molts recursos -els mitjans de comunicació no són els menors- i faran tot el possible per pressionar els polítics perquè la reivindicació de la reciprocitat acabe convertida en un simulacre, en fum, en una aspiració utòpica que es declara amb fermesa i, tot seguit, no s'actua per fer-la realitat.

No ho podem permetre. No és una qüestió que es puga ajornar.

Com diu la campanya: Volem reciprocitat i la volem ara!.