Nous projectes de recerca permetran millorar la identificació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

per NLV

Societat

Nous projectes de recerca permetran millorar la identificació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme
Nous projectes de recerca permetran millorar la identificació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, i la Universitat de València han signat un conveni de col·laboració que permetrà desenvolupar projectes de recerca i innovació en la identificació de les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme. Aquestes investigacions contribuiran a millorar les taxes d'identificació a través de noves tècniques, així com la transferència i difusió científica i social.

Per a això, es desenvoluparan línies de treball corresponents a l'anàlisi forense i estudi del context històric; activitats orientades a promoure i impulsar projectes d'investigació i un altre tipus d'estudis que generen coneixement; assessorament mutu; cooperació amb altres projectes de recerca de la mateixa; organització d'activitats comunes com ara seminaris, xerrades, jornades i congressos; elaboració de publicacions, i creació i manteniment d'eines de difusió a internet, entre altres accions.

La consellera Rosa Pérez Garijo ha afirmat que amb aquest acord «treballarem braç a braç amb la Universitat de València i FISABIO perquè les restes de les persones que van ser assassinades fa més de 80 anys puguen tornar als pobles d'origen amb els seus éssers estimats». També ha assenyalat  que «aquesta col·laboració demostra l'interès de les institucions per seguir avançant en polítiques de justícia, memòria i reparació».

Per la seua banda, la rectora de la UV, Mavi Mestre, ha apuntat que «aquest conveni és molt important pel que suposa de recuperació de la nostra memòria històrica. Però sobretot per la part de la retrobada que implica la recuperació de les restes humanes de persones sepultades a les fosses». 

L'acord s'emmarca en el conveni de col·laboració subscrit el passat mes de març entre la Conselleria, FISABIO i la Universitat de València, que promou aquest tipus de treballs per aconseguir avanços en el procés d'identificació, aportant des de cada un d'aquests àmbits de coneixement solucions als obstacles interdisciplinaris que dificulten la identificació.

La Conselleria de Qualitat Democràtica aporta 72.000 euros a la Universitat de València per al desenvolupament d'aquests projectes el 2021.