País Valencià i Catalunya engegaran un grup de treball per crear «sinergies» i trobar projectes conjunts per optar als fons europeus

La Generalitat Valenciana i el el Govern català denuncien la «unilateralitat» de l'Estat amb els PERTE: «Ens sentim menystinguts»

per NLV / ACN

Política

El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, i el conseller d'Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana, Rafael Climent | Marta Casado | ACN
El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, i el conseller d'Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana, Rafael Climent | Marta Casado | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El conseller d'Economia Sostenible del govern valencià, Rafael Climent, i el conseller d'Empresa i Treball del govern català, Roger Torrent, van celebrar una reunió aquest dilluns a Barcelona, la primera de caràcter oficial d'ambdues conselleries, dins de la visita institucional del polític de Compromís a Catalunya.

En la roda de premsa posterior, Torrent va afirmar que «aquesta trobada arriba tard i ha de servir per continuar treballant en col·laboració», i Climent va assenyalar la necessita de «treballar junts per aconseguir que les nostres economies i les nostres relacions arriben al seu màxim potencial, no podem viure d'esquena».

Tots dos consellers van denunciar la «unilateralitat» de l'executiu espanyol amb els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), coincidint amb la presentació del projecte estratègic per desenvolupar el vehicle elèctric i connectat a càrrec del president espanyol, Pedro Sánchez. Per revertir la situació, la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya van pactar iniciar un grup de treball per buscar «sinergies» i trobar projectes conjunts per optar als fons europeus, focalitzats, entre altres, la indústria de la mobilitat i la transició energètica. 

Climent i Torrent han confiat que el grup de treball iniciat ajude a «aterrar» projectes conjunts per rebre part dels recursos dels fons Next Generation EU. L'àmbit d'actuació d'aquest grup de treball «continu i permanent» no es limitarà només a les convocatòries dels fons europeus, sinó que vol trobar «mecanismes d'encaix» en sectors estratègics com la mobilitat de zero emissions o el sector tecnològic entre el País Valencià i Catalunya.

Precisament, l'impuls del vehicle elèctric i connectat ha sigut aquest dilluns el protagonista de la presentació del primer projecte estratègic que s'articularà amb fons europeus i que rebrà una injecció de recursos públics de gairebé 4.300 milions d'euros.

Tant Torrent com Climent han fet una crida perquè es «territorialitzen» aquests fons. «No podem ser mers administradors d'allò que decideix el govern espanyol», ha lamentat Climent, que ha reivindicat que «l'eficiència» de la gestió de proximitat envers el centralisme. «Ens sentim menyspreats, per dir-ho de manera fina», ha afegit.

El conseller del govern català ha coincidit a dir que «no hi ha hagut interlocució en el disseny de les línies del PERTE» i ha denunciat el «menysteniment» que ha sentit el seu Departament, després de la presentació pública d'aquest dilluns. Torrent ha aprofitat per reclamar de nou que la Generalitat catalana puga participar en la definició del disseny de «totes les convocatòries» dels fons europeus. «Reclamem que no se centralitzen els recursos», ha dit el conseller, que ha reiterat que no estan «disposats» a «no participar en la definició» dels fons Next Generation, que suposen «una oportunitat importantíssima» per l'economia.