Un TC dividit declara inconstitucionals el confinament i la limitació de reunió del primer estat d'alarma

El govern espanyol es mostra «sorprès» per la sentència i recorda que l'estat d'alarma va «salvar vides»

per NLV / ACN

Política

Tribunal Constitucional | Roger Pi | ACN
Tribunal Constitucional | Roger Pi | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El ple del Tribunal Constitucional ha aprovat aquest dimecres una resolució que estima parcialment un recurs de Vox i declara inconstitucionals les mesures més restrictives del primer estat d'alarma -aprovat el març del 2020-, com el confinament i la limitació del dret de reunió, però no altres com el tancament de negocis, fet que evita que l'Estat haja de pagar indemnitzacions.

No ha estat una decisió unànime. Els magistrats han donat suport per sis vots a cinc al text elaborat pel conservador Pedro García-Trevijano després de setmanes de debats i de la renúncia del primer ponent, Fernando Valdés, que va dimitir en ser processat per violència de gènere. 

 El TC conclou que les mesures del primer estat d'alarma eren inconstitucionals, tal com demanava Vox, perquè l'executiu espanyol hauria d'haver recorregut a l'Estat d'excepció, i no al d'alarma. 

El govern espanyol recorda que l'estat d'alarma va «salvar vides»

El govern espanyol «respecta» la sentència del TC que declara inconstitucionals les restriccions més importants del primer estat d'alarma, però es mostra «sorprès pel seu caràcter inèdit» i es referma que el Reial Decret era «absolutament imprescindible per salvar vides». Fonts de l'executiu insisteixen que el decret s'ajustava a la Constitució i a la Llei orgànica de l'estat d'alarma, i apunten que ara els serveis jurídics «estudiaran» una resolució que –recorden- s'ha adoptat per majoria simple i amb TC dividit.

«Estem davant una decisió sense precedents», sosté La Moncloa, «perquè tots els països del nostre entorn han recorregut a fórmules similars dins de les seues respectives legislacions per lluitar contra la pandèmia».

Sense aquell decret, continuen aquestes fonts, «no s'hauria arribat a temps de parar el virus i no haguera estat possible mantindre les mesures necessàries per aturar el seu avanç més enllà de 60 dies».

La Moncloa també recorda que el TC es pronuncia fruit d'un recurs de Vox, una formació que «va votar l'estat d'alarma» al Congrés dels Diputats.