Maradona i Nàpols, protagonistes del nou capítol de Solano & Tur

Ximo Solano ha actuat a la ciutat italiana en «Ho visto Maradona», de Daniel Pennac, dins del Campania Teatro Festival, i ha dirigit un documental sobre tot el procés de creació de l’obra

per NLV

Societat, Cultura

Maradona i Nàpols, protagonistes del nou capítol de Solano & Tur
Maradona i Nàpols, protagonistes del nou capítol de Solano & Tur

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

L’actor i dramaturg Ximo Solano i el periodista i escriptor Joan Tur dediquen a  Maradona i Nàpols el capítol d'aquest dijous del seu programa d’improvisació en valencià. Un nou capítol que es publicarà a les 21 hores en les plataformes habituals.

Ximo Solano ve de Nàpols, on ha actuat aquest diumenge, 11 de juliol, en l’obra teatral Ho visto Maradona, de Daniel Pennac, dins del Campania Teatro Festival, que se celebra als jardins del palau de Capodimonte. L’espectacle, el títol del qual fa al·lusió a la famosa cançó napolitana dedicada a Diego, ha tancat l’edició d’enguany d’aquest esdeveniment internacional en agraïment a «el Pibe de Oro» i tot el que va significar socialment i culturalment per a la ciutat i el club de futbol.

En aquesta obra, l’escriptor francès Daniel Pennac parla de Maradona, «el Déu, el sant, el mite, el boc expiatori, San Diego, l'últim dels Malaussène». «Una gesta quasi impossible», explicar tot el que representava «D10S», no només en el món del futbol, ja que era ​​«una autèntica icona del pop que ha condicionat les vides, els somnis i els desitjos de les persones de tot el món a través del seu geni indisciplinat».

L'actor Ximo Solano, l'escriptor Daniel Pennac, la directora Clara Bauer i l'actor Pako Ioffredo a Nàpols

L'espectacle submergeix l'espectador en el realisme màgic i s'enfronta «a la figura polifacètica del millor jugador de la història, un personatge vital, icona desbordant, atractiva i de grans dimensions».

Pennac dona forma al «Maradona World», des de les anècdotes fins als moments vitals que l'han convertit en part de la nostra vida, com un Benjamin Malaussène dels nostres somnis. Perquè, com algú va dir: «El que va fer Maradona amb la seua vida no és important, l'important és el que va fer amb la nostra».

L’escriptor, a través de la posada en escena, i acompanyat de la seua companyia teatral i una petita orquestra popular, ens explica com és possible que «la mà de Déu vole pel cel i baixe al món subterrani, com en un viatge modern de Dante».

 

Solano també ha dirigit un documental sobre el procés de creació de l'obra

El film Ho visto Maradona, dirigit per Ximo Solano, una coproducció de Societat Sardina Toné-Franché, Samarcanda Films, en associació amb EFFE TV - Feltrinelli Real Cinema, està actualment en fase de postproducció.

El documental narra la història d’una companyia de teatre parisenca formada per artistes de diversos països d’Europa i del món que arriba a Nàpols, al teatre Nuovo, per començar els assajos del seu espectacle Ho visto Maradona

Tots els actors seleccionats a la ciutat tenen una història que els lliga d’una manera particular i molt personal a Maradona, aquell efecte Diego que, segons les intencions del director, «ha de ser la inspiració de l’espectacle». La càmera els segueix en la seua vida quotidiana en els dies dels assajos, per retornar-nos un retrat personal i únic que revela un rostre sense precedents de la ciutat de Nàpols i de la passió pel mite de Maradona. 

Al capdavant del grup hi ha Daniel Pennac, autor de l’obra i actor, que treballa amb la companyia durant els assajos i recopila idees, històries, emocions i mites per construir la història a l’escenari i trobar el material per al seu proper llibre sobre el mateix mite. Per aquest motiu, Pennac deambula per la ciutat a la recerca de qui l’ajudarà a descobrir i entendre més sobre el mite de Maradona i, sobretot, sobre la seua relació amb la ciutat. 

L’escriptor es reuneix amb persones molt diferents entre si, pel que fa a l’edat, la professió, l’estil de vida, però unides per un únic element molt fort: la seua vida es va capgirar literalment per la trobada amb Maradona.

En la pel·lícula, tot passa en vint dies, els que van des de l'arribada dels actors a Nàpols fins a l'estrena de l'espectacle, l'11 de juliol del 2021. Vint dies d'intens treball, investigació, tensió, alegria, rialles, pensaments, experiències a la ciutat, descobriments, convivència, amistat, creació. Un documental basat en la construcció d’un esdeveniment (l’espectacle) i d’un proper llibre, tots dos basats en la investigació i el descobriment d’un mite (Maradona) en un viatge creatiu i personal (extern i intern) amb un protagonista únic i original (Daniel Pennac) en un lloc que uneix l’escriptor amb el mateix mite (Nàpols).