L'Audiència de València imputa per delicte d'odi José Luis Roberto, líder d'Espanya 2000

per NLV / EP

Societat

L'Audiència de València imputa per delicte d'odi José Luis Roberto, líder d'Espanya 2000
L'Audiència de València imputa per delicte d'odi José Luis Roberto, líder d'Espanya 2000

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

L'Audiència de València ha ordenat la declaració com a investigat del representant d'Espanya 2000, José Luis Roberto, per la convocatòria, el mes de desembre passat a la ciutat de València, d'una concentració amb el lema «No a l'Islam» en considerar que existeixen indicis de la comissió d'un possible delicte d'odi.

D'aquesta manera, la secció cinquena de l'Audiència estima el recurs d'apel·lació que la fiscalia va interposar contra l'arxivament de les diligències per part del jutjat d'instrucció número 17 de València i, per tant, revoca la seua resolució.

L'acte, segons recordava la fiscal per a delictes d'odi, Susana Gisbert, en el seu recurs, va consistir en una concentració convocada per Espanya 2000 amb el lema «No a l'Islam» durant la qual es va dur a terme una actuació «en menyspreu i rebuig de l'Islam, retransmesa per la xarxa social Facebook i acompanyada de soflames» en les quals el president de la formació d'ultradreta, José Luis Roberto, feia una crida a «lluitar contra la invasió» i deia «que els immigrants musulmans suposen un perill, entre altres frases similars». La denúncia contra aquest acte va ser presentada per l'ONG València Acull.

Ara l'Audiència, en una resolució datada el 9 de juny, adverteix que «no convé banalitzar» la regulació del delicte d'odi i subratlla que «si hi ha indicis de delicte -i n'hi ha-, no pot sense més procedir-se a l'arxiu, sinó que, com diu la interlocutòria del Tribunal Suprem de 17 de desembre del 2013, com que hi ha indicis de delicte, aquests no poden quedar exclosos sense una mínima activitat provatòria».

En aquesta línia, conclou que ha de revocar-se la resolució que va acordar l'arxivament de les actuacions i procedir-se a la pràctica de la diligència que sol·licita el ministeri públic, és a dir, que declare com a investigat en el seu propi nom i com a legal representant del partit polític Espanya 2000, José Luis Roberto, «i amb el seu resultat i amb plena llibertat de criteri, donar a les actuacions el curs que la instructora considere pertinent».

Després de conéixer la decisió de l'Audiència sobre l'«acte islamòfob», València Acull ha lamentat que la dona que va instar a actuar la Policia contra l'acte d'Espanya 2000 va ser «sancionada per la Delegació del govern espanyol per pertorbació de l'ordre públic».