La Biblioteca Valenciana exposa les peces més significatives dels seus fons

La mostra inclou la primera edició valenciana del «Quijote» (1605) i un exemplar del «Tirant lo Blanch» en xinés

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Primera edició en valencià del Quijot, perteneixent als fons de la Biblioteca Valenciana
Primera edició en valencià del Quijot, perteneixent als fons de la Biblioteca Valenciana | GVA

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha seleccionat les peces «més significatives» dels seus fons documentals per a mostrar-les al públic en una exposició a la sala permanent del Monestir de San Miquel dels Reis.

L'objectiu és exposar els documents que pel seu valor històric o singularitat desperten major interés en els ciutadans, alhora que es divulga el ric patrimoni cultural que custodia la Biblioteca Valenciana, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

En la mostra es pot veure el document original més antic que conserva: la carta de poblament de Sant Mateu, datada en 1274, i un exemplar de la primera edició valenciana de El Quijote, editada en 1605 per Pere Patrici Mey.

Entre els incunables que conserva la Biblioteca destaca el Regiment Preservatiu i curatiu de la pestilència (1490), del metge Lluís Alcanyís, del qual només es conserven tres exemplars en el món.

Ciència i cartografia

La ciència també és present en els fons com és el cas d'aquest exemplar manuscrit que reuneix, comenta i tradueix alguns tractats anteriors d'astronomia, entre ells el Tractat d'Uranologia del pare Tosca (1774).

També s'exposen cartografia de la Guerra de la Independència. En concret l'Atles del general Suchet, tercer volum de les seues memòries sobre les seues campanyes a Espanya, editat a París en 1828 per Adolphe Bossange, Bossange Père i Firmin Didot i l'atles del general Arteche, editat en forma de làmines pel Depòsit de la Guerra en un període comprés entre 1868 i 1903.

«Tirant Lo Blanch» en xinés

Entre les curiositats, l'edició en xinés del clàssic de Joanot Martorell Tirant lo Blanch. Entre les funcions de la Biblioteca està la de reunir i conservar les obres d'autors valencians encara que s'hagen produït fora del País Valencià.

Altres joies més actuals que es poden contemplar són les imatges de la platja del Cabanyal i del Balneari de les Arenes de València de principis del segle XX de l'arxiu fotogràfic Desfilis, les vinyetes d'Antonio Ortiz Fuster, Ortifus, que aquest mateix any ha donat a la Biblioteca 20.000 dibuixos, o el primer disc del grup valencià Los Inhumanos de 1983.

L'exposició roman oberta de dimarts a divendres de 10.00 a 14 hores i de 17.00 a 20.00 hores. Dissabtes, diumenges i festius d'11.00 a 14.00 hores.