Soler, sobre el finançament: «Volem que aquest debat es plantege com una gran qüestió d'Estat»

El conseller d'Hisenda també diu que cal «teixir complicitats amb totes les comunitats autònomes» ara que «la pandèmia ha arrasat amb totes les previsions de les administracions»

per NLV

Política

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha mantingut aquest dijous una trobada de treball amb el coordinador de la Comissió d'Experts de les Corts per a la reforma del model de finançament, Francisco Pérez, així com amb els Alts Comissionats del Consell per al Finançament, Rafael Beneyto i José Antonio Pérez, amb l'objectiu d'«abordar els principals aspectes de la proposta valenciana de reforma del model de finançament» i conéixer l'avanç de l'estudi que està acabant aquesta Comissió. «Hem d'avançar en l'elaboració d'un criteri valencià en la negociació que haurem de fer, inexorablement, en els pròxims mesos», ha assenyalat Soler.

Aquesta reunió de treball ha servit també per preparar la trobada que Soler mantindrà aquest divendres amb el seu homòleg en la Junta d'Andalusia, Juan Bravo, i en la qual tots dos establiran les bases i els principals aspectes a debatre en la cimera bilateral que els presidents Ximo Puig i Juan Manuel Moreno mantindran a Sevilla el mes de setembre.

«Volem teixir complicitats amb totes les comunitats autònomes, des del diàleg i el consens, sobre la base de la nova realitat amb la qual ens trobem», ha apuntat el conseller, ja que «la pandèmia ha arrasat amb totes les previsions de les administracions». «La realitat és que la reforma del model de finançament és ara més urgent que mai perquè tots els ciutadans i ciutadanes, amb independència d'on visquen, tinguen les mateixes oportunitats en la recuperació de la postpandèmia», ha assenyalat.

«Des de la base d'aquestes dues premisses el nostre objectiu és consensuar amb Andalusia i amb la resta de territoris una proposta de reforma en la qual totes les comunitats autònomes es vegen beneficiades en incorporar majors recursos que ens permeten fer front a les nostres obligacions i al sosteniment de l'Estat del Benestar», ha indicat Soler. A més, ha apuntat que el conjunt de l'administració autonòmica té un dèficit de l'1% segons l'últim informe de FEDEA. «Això reflecteix de forma evident la falta de recursos que tenim», ha dit.

En aquesta línia, i respecte a la trobada amb la Junta d'Andalusia, Soler ha considerat «imprescindible» un suport mutu «perquè aquesta reivindicació beneficie a tots, però especialment les autonomies pitjor finançades com les nostres». Per això, s'ha mostrat convençut que «serem capaços de crear sinergies, grans acords i una mirada compartida sobre la necessitat d'abordar aquest problema, que en cap cas ha de ser una batalla partidista, sinó una reivindicació dels territoris en defensa dels serveis fonamentals dels seus ciutadans i ciutadanes».

«Volem que aquest debat es plantege com una gran qüestió d'Estat, les autonomies han de perdre la por al fet que s'òbriga el debat sobre la reforma del model perquè no volem perjudicar a ningú», ha manifestat. «Redefinir el concepte de població ajustada ha de ser una de les principals qüestions a consensuar entre les autonomies, atés que més del 80% dels recursos del sistema estan destinats a les persones, com ocorre amb l'educació, la sanitat o els serveis socials».

Soler ha prosseguit: «La realitat actual ens ha de fer afrontar aquest tema des d'una perspectiva diferent i, per damunt de tot, compartida. Aquesta ja no ha de continuar sent una reivindicació única de les autonomies infrafinançades, sinó de totes les autonomies i del conjunt de les forces polítiques al Congrés dels Diputats». «Són les seues senyories, les que amb els seus vots, decidiran si estan disposats o no a aprovar una reforma que pose fi a la discriminació que patim i, per a açò, amb un govern en minoria, es requereix el suport de totes les forces polítiques».

Segons el conseller, durant 2021 l'Estat ha incrementat els recursos destinats al finançament de les comunitats autònomes «fins a aconseguir xifres mai vistes», mitjançant el fons no reemborsable de 16.000 milions per contribuir a la lluita contra la pandèmia i facilitar l'eixida de la crisi, augmentant la igualtat d'oportunitats. «Però és insuficient perquè es tracta d'una acció puntual i necessitem que eixe increment de fons es produïsca de forma sostinguda en el temps com a ingressos estructurals del model de finançament», ha insistit Soler.