«Museari Queer Art», una mostra internacional en favor de la diversitat sexual

El Col·legi Major Rector Peset de València acull aquesta exposició fins al 29 de juliol

per NLV

Cultura

«Museari Queer Art», una mostra internacional en favor de la diversitat sexual
«Museari Queer Art», una mostra internacional en favor de la diversitat sexual

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El Col·legi Major Rector Peset de València acull, fins al pròxim 29 de juliol, la cinquena edició de Museari Queer Art 5, una exposició en defensa dels drets humans i la diversitat sexual organitzada per Museari i el col·legi major,

A la Sala de la Muralla de l'edifici, s'hi poden veure les obres guardonades amb els Premis Museari 2021, que reconeixen la lluita per la defensa de la diversitat sexual i els col·lectius LGTB.

Museari Queer Art 5 reuneix 24 peces d'artistes de sis països diferents, que han exposat al llarg del present any en Museari.com, un museu en línia dedicat a la investigació i difusió de l'art amb temàtica en favor de la diversitat sexual.

La mostra s'emmarca en el programa de celebració del Dia de l'Orgull de la Universitat de València impulsat pel programa Diversitats, compta amb el suport del vicerectorat de Cultura i Esports i ha sigut comissariada per Ricard Huerta, catedràtic de Didàctica de l'expressió plàstica de la Universitat de València i director de Museari.com.

El repte del plantejament d'aquesta edició de Museari Queer Art és presentar els mitjans d'exhibició propis dels museus virtuals juntament amb els propis dels espais d'exposició tradicionals i de forma harmonitzada.

D'aquesta manera, el visitant podrà seguir el discurs expositiu a través de diversos formats artístics on algunes obres són originals i altres, fent ús de mitjans de reproducció i eines TIC, requereixen de la participació de l'espectador amb els seus dispositius mòbils per a accedir als continguts virtualitzats, de manera que l'exposició aborda diferents dimensions: l'artística, la inclusiva i la tecnològica.

Artistes que exposen la seua obra són: Pablo Sandoval, Daniasa Curbelo, Yolanda Herranz, David Vila, O.R.G.I.A, Felipe Rivas (Chile), Mogares Doyân, Maria Macêdo (Brasil), Bartolomé Limón, Lucas Villi (Brasil), Eduardo Bruno & Waldirio Castro (Brasil),Ahmet Rustem (Turquia). Wellington Soares (Brasil), Pilar Viviente, Laerte Coutinho (Brasil), Carol Luz (Brasil), Vinicius Figueiredo (Brasil), Wandeallyson Landim (Brasil), Mau Monleón Pradas, Benjamín Martínez (México), Fabián Cháirez (México), Andy Retana (Costa Rica), Sussy Vargas (Costa Rica) i Man Yu (Costa Rica).

'L'oblit que serem'

Així mateix, al discurs expositiu se suma la proposta de lectura en paral·lel de fragments de la novel·la testimonial L'oblit que serem, escrita pel fill del metge especialista en Salut Pública i catedràtic Héctor Abad Gómez, assassinat el 25 d'agost de 1987 a Medellín, amb qui s'estableix un encaix de mirades concomitants amb la figura de Juan Bautista Peset Aleixandre, i la finalitat de retre-li homenatge en el 80 aniversari de la seua mort a qui  fou metge i polític, a més de catedràtic i rector de la Universitat de València durant la Segona República.

Al llarg del mes de juliol es desenvoluparà un programa d'activitats vinculades a l'exposició que inclou l'acte de lliurament dels Premis Museari 2021, una taula redona sobre la literatura LGTBI, i dues conferències sobre la col·lecció de Museari.com i els seus sis anys de trajectòria, totes elles requereixen d'inscripció prèvia en la web del centre

Els guardonats amb els Premis Museari 2021 són Abel Azcona (creació artística), Alicia Ramos (acció cultural), Óscar Hernández Campano (Literatura), Marina Sáenz (Activisme), Rafael M. Mèrida (Acadèmia), Tatiana Casat de Staritzky (Docència) i el mitjà de comunicació peruà Crónicas de la Diversidad (Comunicació). L'acte de lliurament comptarà amb les actuacions de l'artista Abel Azcona i de la cantant Alicia Ramos, així com les paraules de l'escriptor Óscar Hernández Campano.

L'exposició, la primera que té lloc a la Sala de la Muralla després del tancament de l'activitat cultural per l'estat d'alarma al març de 2020, estarà oberta al públic fins al pròxim 29 de juliol amb un aforament limitat de la sala i les mesures de prevenció vigents per la Covid-19, assenyalen des del col·legi major.