Mulet recorda que s'esgota el termini de deu anys per exigir responsabilitats als promotors del Castor

El senador de Compromís assenyala que el govern espanyol segueix eludint concretar quan i com actuarà en relació amb l'empresa de Florentino Pérez

per NLV

Territori, Política

Representants de Compromís i de la Plataforma del Sénia davant de les instal·lacions terrestres del projecte Castor
Representants de Compromís i de la Plataforma del Sénia davant de les instal·lacions terrestres del projecte Castor

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El termini de deu anys que el govern espanyol va fixar en el decret del 2014 de renúncia de la concessió del projecte Castor per reclamar responsabilitats als promotors, s'esgota sense que s'hagen pres mesures rellevants. Davant d'això, el senador de Compromís Carles Mulet ha reclamat a l'executiu espanyol que pose punt i final a la seua «complicitat» amb les empreses vinculades amb l'empresari Florentino Pérez. Sospita que des de l'administració estatal «cerquen la caducitat de les responsabilitats a les quals l'empresa Escal UGS haguera de fer front per la nefasta gestió del projecte, tant en el disseny com en l'execució». En resposta a preguntes formulades per Compromís, el govern espanyol segueix eludint concretar com i quan actuarà. 

El senador ha recordat, tal com el mateix govern espanyol admet en una recent resposta, que Escal UGS és responsable dels eventuals vicis o defectes en l'execució que puguen presentar les instal·lacions i es posen de manifest dins dels deu anys següents a l'entrada en vigor del Reial decret llei 13/2014, que va extingir la concessió. També de les accions i omissions que, com a titular de la concessió, haguera efectuat durant el seu període de vigència. 

Així ho va reconéixer la mateixa ministra en una visita al delta de l'Ebre al febrer del 2019, assegurant que els serveis jurídics de l'Estat encara estaven estudiant l'abast d'aquestes responsabilitats i possibles accions judicials. Des de llavors, però, no s'ha produït cap notícia al respecte.

«El 2024 finalitzaria, per tant, aquest termini de responsabilitat», ha remarcat Mulet, que es queixa que des de la publicació del decret «només hem vist mesures per protegir els qui haurien d'haver respost per aquests fets i per la llastimosa inversió en un depòsit que era urgent i prioritari i va passar a ser ràpidament prescindible». També retreu que l'actual ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, no assumira cap responsabilitat i que es bloquege la creació d'una comissió d'investigació presentada per 25 senadors.

Precisament, en l'última resposta rebuda per Compromís,el govern espanyol es desentén, novament, d'una de les decisions més controvertides que Ribera va prendre durant la tramitació del projecte Castor mentre era secretària d'Estat de Canvi Climàtic, més enllà de signar favorablement l'avaluació d'impacte ambiental del fracassat magatzem de gas submarí. 

Ribera i el gasoducte d'interconnexió

Es tracta de la tramitació del gasoducte de dotze quilòmetres construït per interconnectar la planta terrestre del Castor i la xarxa general, que el Tribunal Suprem va confirmar com a il·legal perquè la mateixa Ribera va decidir eximir el projecte de ser sotmés a avaluació ambiental. L'administració estatal es limita a recordar que la resolució del recurs només «anul·la la resolució» i «no ordena» desmantellar-lo ni retornar la servitud als propietaris.

Mulet ha lamentat que el govern espanyol seguisca tancat a l'hora d'investigar el rerefons del projecte, pel qual l'ACS de Pérez va ser indemnitzada amb 1.350 milions d'euros. De res han servit les peticions de Compromís al PSOE per desbloquejar la situació davant l'anunci d'oposar-se en la primera votació a l'elecció del nou president del Senat, Ander Gil.


També a l'hora de fer front al desmantellament d'unes instal·lacions sense utilitat i que mai han entrat en funcionament, però que segueixen requerint un costós manteniment a càrrec de l'erari públic. Mulet ha retret que la pandèmia continue sent l'excusa per demorar el desmantellament d'aquesta planta «fins a l'últim caragol, perquè no tolerarem cap record d'aquesta, ja siga afonada a la mar o enterrada sense una correcta justificació». El senador ha recordat que els taps temporals per segellar els pous van ser col·locats el març del 2015, i supera ja la vida útil prevista de quatre anys i a l'espera del segellament definitiu.