La Fiscalia de València obri quatre investigacions per presumptes agressions homòfobes en menys de dues setmanes

Les víctimes dels incidents que està investigant el ministeri públic són majoritàriament joves

per EP / NLV

Societat

Concentració de condemna a les últimes agressions homòfobes a la ciutat de València | EP
Concentració de condemna a les últimes agressions homòfobes a la ciutat de València | EP

La secció de delictes d'Odi de la Fiscalia de València ha obert quatre investigacions en menys de dues setmanes per presumptes agressions homòfobes registrades a la ciutat. A més, està analitzant dues denúncies més en un any en què els successos d'aquest tipus s'han disparat.

Es tracta dels últims incidents registrats a València, al llit del riu Túria i a la plaça d'Hondures, que han coincidit amb l'assassinat de Samuel, un jove de 24 anys assassinat a la Corunya per un grup de persones en una agressió considerada homòfoba.

A València, les víctimes dels incidents que està investigant el ministeri públic són majoritàriament joves. «Els assumptes per aquesta mena d'agressions s'han disparat a la ciutat i pot ser que hi haja una relació amb la celebració de l'Orgull Gai i amb l'assassinat de Samuel», ha apuntat la fiscal coordinadora de delictes d'Odi, Susana Gisbert.

La situació és, a parer seu, «molt preocupant». «És un tema que sempre ha existit, però que ara sembla que s'està veient més, no sé si perquè la gent s'està animant a denunciar o perquè hi ha un repunt de casos. Crec que hi ha una mescla de tots dos factors», ha assenyalat.

La fiscal ha destacat la «importància» que els ciutadans que s'assabenten o presencien algun tipus d'agressió d'aquest estil, primer tracten d'impedir-la i, després, la denuncien a les autoritats competents.

«És important ser conscients que no tota l'homofòbia és delicte, però sí que és igual de perillosa», ha puntualitzat Gisbert, que ha afegit que «quan en un xat hi ha burles a homosexuals, acudits homòfobs o determinades gràcies o estereotips, cal reaccionar perquè això després crea un ambient d'hostilitat», ha dit.

Ha apuntat que els autors d'aquestes agressions «no han de tindre mai una sensació d'impunitat», per la qual cosa considera «fonamental» que se sàpiga que aquests actes es persegueixen i que tenen conseqüències. «Aquestes agressions no ixen gratis», ha insistit.

Si tot va bé, ha manifestat, «aquests incidents no tarden més d'un any a ser jutjats -després de la instrucció del ministeri públic i les actuacions judicials-, encara que el procediment pot complicar-se si es desconeix l'autor o autors de les agressions».

El problema: els punts intermedis

La regulació del delicte d'odi ofereix una eina jurídica per castigar aquest tipus de fets, però, segons el parer de la fiscal, hi ha un «problema»: els punts intermedis. «Què passa amb els insults que no són tan greus com per a ser un delicte d'odi, però tampoc com per a quedar impunes?», s'ha preguntat a tall d'exemple.

Aquesta part «intermèdia» queda «als llimbs» dels incidents d'odi. Es tracta d'accions discriminatòries que no arriben a constituir un delicte d'odi. «En via administrativa es poden fer moltes coses però faltaria una regulació unitària de tots aquests incidents d'odi», ha dit.

És «fonamental» que les víctimes se senten protegides, opina. L'Estatut de la Víctima els protegeix però, potser, igual que hi ha una normativa per protegir les víctimes de violència de gènere, «també hauria d'haver-hi una per a víctimes d'odi», ha afegit.

En aquest sentit, la fiscal ha puntualitzat que existeixen mesures cautelars en aquests incidents dins del procés penal, com ara dictar un allunyament, però no específiques tenint en compte les particularitats dels delictes d'odi.

Actualment, segons les últimes estadístiques, tan sols es denuncia el 10% de les agressions homòfobes. «Cal donar més mecanismes als qui les pateixen. Moltes vegades no volen eixir a la llum i cal fer que se senten segurs», ha incidit Gisbert.

Per previndre aquest tipus d'incidents la fiscal ha subratllat que és «molt interessant» la llei d'Infància i Adolescència que modifica la llei de publicitat i ara inclou el racisme o l'homofòbia. «Aquest tipus d'accions són molt importants per anar a l'arrel del problema», ha postil·lat.

Servei Orienta de la Generalitat

El Servei Orienta de la Generalitat ha atés en els primers sis mesos de l'any 99 casos de LGTBIfóbia -44 a la demarcació d'Alacant, 39 a la de València i 16 a la de Castelló-. D'aquests, 13 han requerit intervenció social; 37 intervenció legal, i 49 intervenció psicològica, segons les dades de la Generalitat.