Antella prepara la IX baixada de troncs pel Xúquer

L’Associació de Maeros del Xúquer enllesteix la «Maerà», una jornada que rememora el transport fluvial de fusta, una activitat mil·lenària que està pendent del seu reconeixement com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco

per NLV

Territori, Societat

Els ganxers o «maeros» del Xúquer
Els ganxers o «maeros» del Xúquer

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El dissabte 31 de juliol i el diumenge 1 d'agost, Antella (la Ribera Alta) tornarà a recuperar l’activitat mil·lenària de conduir, amb l'ajuda de ganxos, grans partides de troncs per aigües del Xúquer, com es feia en altres rius del País Valencià i de tot el món. 

El 2014 els ganxers membres de l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer (ACMX) –constituïda a finals de l'any anterior- va prendre el relleu a l’Ajuntament d’Antella, que va recuperar aquesta activitat amb motiu de la Trobada de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera que es va celebrar en abril del 2012.

Així, els ganxers o «maeros» d’Antella, com es coneixen al poble els antics «madereros» encarregats de conduir la fusta des de les serres de Cuenca fins als seus centres de consum -situats segles enrere a Xàtiva, Alzira o València- ja han iniciat els preparatius per a la IX Maerà Antella i n'ultimen els detalls.

Preparatius per a la IX Maerà

Els «ganxers del Xúquer» ja han seleccionat els troncs que hauran de transportar enguany, de nou amb l'única ajuda de llargues vares de fusta amb un ganxo -una ferramenta universal que s’ha utilitzat sempre per espentar i arrossegar la fusta-.

A més, en els pròxims dies tenen previst transportar el troncs -provinents de l’interior del País Valencià- fins al punt situat a la vora del Xúquer, a l'Esgoletja de Sumacàrcer, on el dissabte 31 de juliol els llançaran al riu per conduir-los fins al paratge de l’Assut d'Antella, on seran trets de l’aigua, com en les darreres edicions, amb l’ajuda de la força animal.

L’ACMX forma part des del 2015 de la International Timber Rafstmen Association o Associació Internacional de Raiers i Ganxers, un organisme que reuneix un total de 41 associacions de diferents autonomies de l’estat espanyol i d’altres 10 països europeus.

Es tracta d’una organització cultural supranacional creada a Barcelona el 1989 amb l’objectiu comú de l’estudi i la difusió de la memòria històrica del transport de fusta pel medi aquàtic, una pràctica habitual a tots els grans rius del planeta fins a l’arribada de les societats industrials que està a l’espera de la seua declaració com a Bé Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Aquesta petició es va formalitzar el 2012 a la Pobla de Segur (el Pallars Jussà), on ja estigueren presents representants dels ganxers valencians.

Segons la directiva de l’ACMX, la inclusió dels ganxers valencians en la Timber Raftsmen «fa justícia a la mil·lenària tradició històrica que existeix a les conques valencianes, i en especial al riu Xúquer, pel que fa la conducció de troncs», una activitat que es remunta, en aquesta conca, a abans del segle XII i que es va mantenir viva fins a la segona meitat de segle XX, després que l’aparició del ferrocarril i del camió, l’esclat de la Guerra Civil i, finalment, la construcció d’embassaments la feren desaparéixer en terres valencianes».