Mulet: «Cal traspassar Costes a la Generalitat per evitar abusos i oblits des de llunyans despatxos de Madrid»

El senador de Compromís afirma que «el Ministeri està desacreditat per continuar gestionant aquestes competències»

per NLV

Territori, Política

Mulet: «Cal traspassar Costes a la Generalitat per evitar abusos i oblits des de llunyans despatxos de Madrid»
Mulet: «Cal traspassar Costes a la Generalitat per evitar abusos i oblits des de llunyans despatxos de Madrid»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha asseverat aquest diumenge que el debat iniciat per la Xunta de Galícia, que està reclamant a l'Estat la gestió de les competències en domini públic marítim-terrestre (DPMT), a un nivell equiparable a Catalunya o Andalusia, o fins i tot superior, ha d'anar més enllà de la gestió d'aquest domini, i calibrar la mateixa titularitat d'aquest DPMT, atés que «en el nostre estatut d'autonomia existeix la famosa clàusula que permet assumir les competències que puguen obtindre altres comunitats autònomes». Al País Valencià, «la gestió que fa Costes és més que suficient per entendre fins a quin punt el Ministeri està desacreditat per continuar gestionant aquestes competències», ha afegit.

Mulet ha afirmat que «la gestió del Ministeri de Transició Ecològica dels 518 km de costa del País Valencià, no acontenta cap municipi». «Des d'un còmode despatx del Passeig de la Castellana de Madrid, segurament és fàcil decidir com gestionar el litoral a grans brotxades, però quan arribes al territori veus que és un autèntic desastre; els reptes del canvi climàtic, la falta d'una estratègia i de visió global han fomentat la mànega ampla per a unes localitats i l'abandó d'unes altres», ha assenyalat. «Les decisions erràtiques, les polítiques de tirar a la mar tones d'arena, de reparar sense criteri el que cada any s'engul els temporals, el clientelisme d'actuar no on és més prioritari, sinó on de manera partidària et pica, porta un descontentament generalitzat». «Costes ni fa ni deixa fer», ha reblat.

El senador ha assenyalat que aquest caos originat en despatxos allunyats de la realitat en què es determinen sobre mapes les arbitràries delimitacions del DPMT provoca que «si un tècnic o polític de Madrid decideix que la línia va, pel seu criteri inexplicable, uns metres per ací o per allà, et pot arruïnar la vida o salvar-te del robatori de les teues propietats».

Mulet ha assegurat que aquest caos es podria revertir amb una gestió directa de les competències de Costes, ja que «l'actual model no ha funcionat, ha sigut un desastre absolut. Toca ara replantejar les competències de Costas, revisar la Llei de costes i, si cal, el text constitucional», ja que «res és sagrat i etern, i el que falla, s'ha de canviar». Per a això «està el legislatiu», ha remarcat.

«Si la competència d'aprovació de la partició del DPMT correspon a l'Estat i ho fa malament, igual cal modificar aquest marc competencial», ha apuntat. «Si en l'article 111.1. b de la Llei de costes, l'Administració General de l'Estat té la competència quant a la creació, la regeneració i la recuperació de les platges i ho fa malament, tocarà revisar aquestes, i abans del traspàs dels fons, haurà d'assumir el deute que existisca respecte a les comunitats autònomes per no actuar», ha dit. «Que assumisca aquestes competències l'administració més pròxima, que és l'autonòmica», ha conclòs el senador valencianista