Unides Podem demana al Botànic que done suport a la moratòria antidesnonaments

Segons les seues xifres, al País Valencià s'han registrat un total de 49.406 desnonaments entre el 2015 i el primer trimestre del 2021

per NLV

Política

Arxiu EP
Arxiu EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Unides Podem-Esquerra Unida ha expressat el seu suport a la declaració institucional que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha presentat aquest dilluns a les Corts per reclamar al govern espanyol que amplie la moratòria antidesnonaments, que acaba el 9 d'agost. També ha demanat el suport del govern del Botànic, que comparteix la confluència amb PSPV i Compromís.

Aquesta concentració de la PAH ha comptat amb la síndica d'UP i líder de Podem, Pilar Lima; el responsable d'Organització d'EUPV, Luis Poveda, i altres representants dels dos partits.

El 2015, el parlament valencià va aprovar una declaració institucional per impedir més desnonaments. «Des d'aleshores, malgrat els esforços dels diferents governs espanyols i autonòmics, que sens dubte han frenat el procés, la situació continua sent extraordinàriament preocupant», adverteix la confluència.

De fet, segons les seues xifres, al País Valencià s'han registrat un total de 49.406 desnonaments entre el 2015 i el primer trimestre del 2021.

Per a Lima, això demostra que les mesures adoptades en el seu moment s'han de prorrogar a partir del 9 d'agost perquè «els desnonaments sense alternativa habitacional no haurien de produir-se en una democràcia avançada». Per aquest motiu, UP proposarà a la resta de formacions que formen el Botànic presentar la declaració institucional de la PAH com a proposició no de llei (PNL) conjunta.

«El dret a l'habitatge no és negociable, i en una situació tan dura com la que estem vivint hem de redoblar esforços perquè no hi haja famílies sense casa ni cases sense famílies», ha afegit Estefania Blanes com a portaveu adjunta. A parer seu, «és tan important ampliar aquesta moratòria com regular els lloguers o sancionar els grans tenidors que no lloguen habitatges a preus assequibles». Per això, promet «treballar sense descans per aconseguir garantir aquest dret fonamental».

Segons destaca UP, tant la ministra de Drets Socials i coordinadora de Podem, Ione Belarra, com el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, han defensat la necessitat de prorrogar les mesures antidesnonaments.

Els afectats per la hipoteca reclamen a les Corts que, a més de reiterar els compromisos adquirits en la declaració institucional del 2015, insten el Govern espanyol a desenvolupar i mantindre totes les mesures adoptades pels executius anteriors i l'actual, i que s'incloguen les que s'arrepleguen en el Reial decret 11/2020, per «acabar amb els desnonaments de famílies vulnerables sense alternativa residencial i, de manera especial, evitar que cap xiquet o xiqueta o persona major o dependent puga ser desnonada de lsa casa si no es disposa d'alternativa per qualsevol dels procediments que existeixen actualment o que posen en funcionament mercat o administracions».