Casado promet derogar la llei de memòria que impedeix enaltiments al franquisme

El líder del PP assegura que la substituirà per una llei de «concòrdia»

per NLV / ACN

Política

El líder del PP, Pablo Casado | ACN
El líder del PP, Pablo Casado | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El líder del PP, Pablo Casado, ha promés aquest dilluns que tan bon punt la seua formació aconseguisca arribar al govern substituirà la llei de la memòria democràtica del govern de Pedro Sánchez per una «llei de concòrdia». Segons Casado, la llei «de concòrdia» ja està redactada i al seu preàmbul quantificarà que des del 1975 l'Estat ja ha destinat 16.000 milions d'euros «a les famílies republicanes». El nou text, ha dit, abordarà «en positiu» canvis en l'àmbit del qual és públic, el funcionariat, la Justícia, l'Exèrcit.

El PP apunta d'aquesta manera a una llei que encara no ha superat el tràmit de l'aprovació al Consell de Ministres. Era una de les promeses de Carmen Calvo mentre ocupava la vicepresidència primera, i s'havia d'aprovar el dimarts passat. La substitució de Calvo per Félix Bolaños com a ministre de la Presidència va provocar un ajornament i previsiblement quedarà aprovada al Consell de Ministres d'aquest dimarts.

El text prohibeix expressament que cap entitat puga fer apologia del franquisme, fet que xoca frontalment amb l'activitat d'entitats com la Fundació Franco. També recull l'anul·lació del judici al president de la Generalitat afusellat Lluís Companys i la resignificació del Valle de los Caídos, que ja va deixar d'acollir les restes del dictador Francisco Franco.

El 7 de juny passat el Consell General del Poder Judicial va aprovar dividit un informe que qüestiona que la Llei puga il·legalitzar la Fundació Franco. Segons els magistrats, l'apologia del franquisme està emparada «en la llibertat d'expressió», «sempre que no incorpore menyspreu o humiliació a les víctimes».