Només 13 de cada 100 adolescents amb trastorns de l'alimentació rep tractament, segons els experts

Els estudis conclouen que certs factors psicològics i trets de personalitat poden predisposar les persones a desenvolupar-los

per NLV / EP

Societat

Només 13 de cada 100 adolescents amb trastorns de l'alimentació rep tractament, segons els experts
Només 13 de cada 100 adolescents amb trastorns de l'alimentació rep tractament, segons els experts

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací. 

Només 13 de cada 100 adolescents amb trastorns de l'alimentació és diagnosticat i tractat per professionals el que resulta «perillós» ja que aquesta malaltia sol veure's associada amb altres trastorns mentals com ara la depressió, l'ansietat o l'abús d'estupefaents.

Sobre aquest tema, el psicòleg Tony Crespo ha explicat que els trastorns alimentaris afecten principalment les xiquetes i dones, però cada vegada amb més freqüència «trobem a les consultes homes i xiquets vulnerables». Hui dia, 1 de cada 4 casos, és a dir, el 25%, ja es donen en xiquets pre-adolescents.

Així mateix, ha assenyalat que els adolescents a vegades tenen trastorns de l'alimentació sense que les seues famílies o amics ho sospiten. Però ha advertit que deixar els trastorns alimentaris sense tractar pot tindre conseqüències «greus» perquè els adolescents amb anorèxia tenen una taxa de mortalitat 18 vegades major.

Existeixen tres tipus principals de trastorns de l'alimentació. En primer lloc, les persones amb Anorèxia Nerviosa són aquelles que tenen una imatge corporal distorsionada que els fa veure's amb sobrepés fins i tot quan estan perillosament primes. Sovint, aquestes persones es neguen a menjar i fan exercici compulsivament. Els problemes físics associats amb l'anorèxia inclouen anèmia, restrenyiment, osteoporosi i fins i tot mal al cor i al cervell.

Per part seua, les persones amb Bulímia Nerviosa. Són aquelles que mengen quantitats excessives per a després eliminar-la del seu cos mitjançant vòmits o l'ús de laxants. Sovint aquestes persones se senten avergonyides del seu comportament, però paradoxalment al seu torn, alleujades una vegada que els seus estómacs estan buits novament. La bulímia pot causar mal de gola, esmalt dental desgastat o perduda de peces dentals, reflux àcid i atacs cardíacs entre altres.

 Igual que les persones amb bulímia, les persones amb Trastorn per Afartament experimenten episodis freqüents d'alimentació fora de control, encara que la diferència és que aquests menjadors compulsius no eliminen l'excés de calories dels seus cossos. Les persones amb trastorn per fartada poden desenvolupar pressió arterial alta, malaltia cardiovascular, diabetis i altres problemes associats amb l'obesitat.

Una altra categoria de trastorns de l'alimentació són els «trastorns de l'alimentació no especificats» pels quals les persones tenen problemes relacionats amb l'alimentació, però no compleixen amb els criteris oficials d'anorèxia, bulímia o fartades.

 Diferents estudis conclouen que certs factors psicològics i trets de personalitat poden predisposar les persones a desenvolupar trastorns de l'alimentació com la baixa autoestima, sentiments d'impotència i insatisfacció intensa amb el seu aspecte, encara que, d'altra banda, altres factors físics, com la genètica, també poden jugar un paper a posar a les persones en risc.

 Els trets específics solen estar vinculats a cadascun dels trastorns. Les persones amb anorèxia tendeixen a ser perfeccionistes, mentre que les persones amb bulímia sovint són impulsives.

 El doctor Crespo ha destacat que els psicòlegs exerceixen un paper «vital» en el tractament reeixit dels trastorns de l'alimentació ja desenvolupen un pla per a ajudar el pacient a reemplaçar els pensaments negatius, així com comportaments destructius i s'ha de treballar també per a identificar els problemes psicològics que subjauen en el trastorn alimentari.

 En alguns casos, la teràpia de grup també pot ser útil especialment per a pacients que pateixen bulímia pot ser necessari, a més, un tractament farmacològic.

 Tractament terapèutic

 Així mateix, ha destacat que si bé els trastorns alimentaris poden perjudicar «greument« el funcionament i la salut de les persones, la majoria dels casos poden tractar-se amb èxit. No obstant això, aclareix que aquests tractaments no funcionen a l'instant, sinó que, per a molts pacients, «pot ser a llarg termini, sent les perspectives de recuperació molt bones per a la majoria de les persones que busquen l'ajuda de professionals adequada». 

La incorporació de la teràpia familiar en l'atenció al pacient pot ajudar a previndre les recaigudes en resoldre els problemes interpersonals relacionats amb el trastorn alimentari. Els psicòlegs, en aquest sentit, guien als membres de la família perquè comprenguen el trastorn del pacient i aprenguen noves tècniques per a enfrontar els problemes.