València estimularà el disseny a les aules com a Capital Mundial del Disseny 2022

El projecte educatiu vol fomentar la creativitat artística en Primària i Secundària

per NLV

Territori, Societat

Materials de la nova oferta educativa de disseny a València
Materials de la nova oferta educativa de disseny a València | Ajuntament de València

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

L'Ajuntament de València oferirà als centres escolars a partir del pròxim curs 2021-2022 un nou projecte educatiu per a estimular la creativitat artística, fomentar el coneixement sobre el disseny valencià i visibilitzar-lo.

Amb motiu de la designació de la ciutat com a Capital Mundial del Disseny en 2022, la Regidoria d'Educació ha ampliat el programa Educ-Art amb un nou projecte educatiu sobre disseny dirigit a l'alumnat de Primària i Secundària.

Aquest àmbit temàtic, dins de l'oferta de projectes educatius, abasta els tallers i activitats artístiques o musicals que s'ofereixen als centres educatius de València, detalla el consistori.

Per a la regidora d'Educació, Maite Ibáñez, és important involucrar als centres educatius en el full de ruta de la Capitalitat del Disseny, «una excel·lent oportunitat per a acostar el disseny a l'alumnat i reivindicar la importància de l'educació artística». «L'educació artística i el foment de la creativitat és clau en el procés d'aprenentatge de l'alumnat», reivindica.

A partir d'ací, l'objectiu és reflexionar a través de les arts plàstiques sobre el disseny: què és, la seua contextualització, les seues funcions i com s'aplica en el dia a dia. Els escolars s'aproximaran al disseny com un procés creatiu en el qual es busca donar resposta a una necessitat concreta, generalment quotidiana.

L'activitat està dirigida a alumnes de cinqué i sisé curs de Primària i als quatre cursos de l'Educació Secundària. Es desenvoluparà en tres sessions amb un plantejament teòric i pràctic.

Per fases, en la primera, s'investigarà i reflexionarà sobre què s'entén per disseny; en la segona s'indagarà en les eines que utilitzen els dissenyadors i les dissenyadores realitzant proves i esbossos, i en la tercera s'idearà una proposta de disseny col·laborativa que es posarà a prova en la seua execució final.

Taulells i cartells de barri
En el projecte oferit a Primària, serà la composició d'un disseny de taulells valencians, mentre en Secundària serà la creació d'una cartelleria pròpia on es puga expressar allò que es considere rellevant per al barri.

Així es treballarà amb l'alumnat en una proposta relacionada amb l'entorn que habiten, prenent com a referent la riquesa del disseny valencià i, com a estímul, el patrimoni cultural del territori. En definitiva, es tracta d'una manera d'incentivar la creativitat, potenciar l'expressió artística, desenvolupar el sistema cognitiu a través de l'art, ampliar coneixements sobre el disseny, fomentar el treball en equip i reconéixer el disseny valencià.