Morera defensa unes eleccions «netament valencianes» i augura una legislatura llarga i tranquil·la

El president de les Corts afirma que Ribó és el seu candidat favorit per a València: «Tenim un grandíssim alcalde»

per EP / NLV

Política

El president de les Corts, Enric Morera
El president de les Corts, Enric Morera

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El president de les Corts, Enric Morera, s'ha sumat a les veus de Compromís que defensen una convocatòria electoral única al País valencià i, fins al 2023, ha augurat que la legislatura serà llarga, estable i «tranquil·la» en l'àmbit estatal i autonòmic.

«Hi ha molta estabilitat i un govern que està fent el seu treball; les pròximes eleccions podrien ser netament valencianes», ha declarat aquest dimarts en un esmorzar informatiu de balanç de l'any parlamentari en un hotel de València. Fa unes setmanes, la secretària general del seu partit, Més-Compromís, Àgueda Micó, va advocar per aquesta possibilitat per «marcar agenda política pròpia».

Morera ha coincidit que separar les eleccions autonòmiques de les municipals donaria més visibilitat i «força» a les reivindicacions valencianes, a més de centrar la campanya. I encara que «és una prerrogativa del president de la Generalitat», Ximo Puig, ha confiat que el també líder del PSPV atendrà els suggeriments de la resta de partits del Botànic.

En qualsevol cas, s'ha mostrat en contra que els comicis del 2023 tornen a coincidir amb els estatals, com va passar fa dos anys després de l'avançament acordat per Puig. «Pedro Sánchez ja ha anunciat que la legislatura serà llarga», ha ressaltat, amb la qual cosa si el president del govern espanyol té «l'estabilitat suficient per allargar el seu mandat» no hauríem de coincidir-hi.

Respecte al candidat per a l'Ajuntament de València, Morera ha assegurat que el seu preferit continua sent l'actual alcalde, Joan Ribó, i ha destacat que li han donat suport «veus molt autoritzades com Mónica Oltra», la vicepresidenta portaveu del Consell. 

És més, ha confiat que aquesta possibilitat «afortunadament evoluciona raonablement bé en eixe camí» i ha volgut deixar clar que el seu únic objectiu és esgotar la legislatura al capdavant del parlament valencià.

«Soc militant de Compromís a València i estic al servei del projecte en l'àmbit en què es considere que puc aportar alguna cosa», ha assenyalat quan li han preguntat pel seu futur polític després de les declaracions que va fer uns mesos enrere a favor de cooperar amb l'Ajuntament i amb Ribó. I ha reblat: «Tenim un grandíssim alcalde».

En clau interna, després del recent congrés que va acordar el nou nom de Més-Compromís per al Bloc Nacionalista Valencià, Morera ha reivindicat el valencianisme per «millorar les condicions de vida del poble valencià i la seua forma de ser dins d'un món global», com estableix l'Estatut d'Autonomia. Ha posat com a exemple un finançament autonòmic just i ha afirmat que «cada vegada més gent vol ser valencià en un món global».