El Museu de la Universitat d'Alacant obri el nou Espai Arcadi Blasco

Al rebedor de la sala El Cub, s'hi exposen una quinzena de peces escultòriques dels anys 80, 90 i 2000

per NLV

Cultura

El MUA obri el nou Espai Arcadi Blasco
El MUA obri el nou Espai Arcadi Blasco

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) obri un nou espai en les seues instal·lacions dedicat a l’artista de Mutxamel Arcadi Blasco, un dels artistes de les comarques de sud més reconeguts del segle XX, distingit amb el premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat Valenciana el 2005 i el Premi Nacional de Ceràmica el 2010.

Amb el nom d’«Espai Arcadi Blasco», la nova zona expositiva se situa al rebedor de la sala El Cub i mostra una quinzena de peces escultòriques dels anys 80, 90 i 2000. Concretament, com detalla l’equip de tècnics d’art del MUA, «les peces presents en aquest espai les va fer entre el 1980 i el 2001, dues dècades en les quals s’aprecia la maduresa artística de l’autor i en les quals tracta temes com els prejudicis i les mentides avalades pel poder, la por inexplicable i ancestral o la fugida del temps».

Arcadi Blasco es va formar en la modalitat de pintura a les escoles de Belles Arts de San Fernando (Madrid) i Sant Carles (València) durant les dècades del 1940 i el 1950. No obstant això, la seua pràctica artística el va fer endinsar-se en altres àmbits com l’escultura, la vidriera i, sobretot, la ceràmica. La ideologia d’Arcadi Blasco es filtra eficaçment en la producció, i obté un resultat personal, de vegades polític, i sempre impactant. Aquestes característiques són fàcilment recognoscibles en les seues «arquitectures per a defensar-se de la por», on la ironia i el desencís polític es materialitzen a través de la ceràmica. Especialment destacables són les Rodes de molí, una sèrie inspirada en el refrany «combregar amb rodes de molí» que reflexiona sobre les imposicions difícilment digeribles.

Les denominades «Noves arquitectures» són escultures ceràmiques monumentals, disseminades per tota la geografia espanyola, que adquireixen forma de torres, arquitectures defensives o arcs de derrota. Aquestes obres estan representades a l'Espai Arcadi Blasco a través de maquetes, per la colossal grandària de les peces definitives situades en espais públics.

Amb les seues obres, Arcadi Blasco pretén «protegir-nos de la por en una incessant cerca de la raó i la llibertat». En paraules del mateix artista: «Submergit en inquietant bellesa, pot l’home sentir-se immune als atacs exteriors».