Compromís i Més País baixen quatre dècimes en estimació de vot en un mes, segons el CIS

A l'Estat, el PSOE guanyaria les eleccions amb el 28,6% dels vots, 1,2 punts més que al mes de juny

per NLV

Política

Foto: Més-Comptpromís
Foto: Més-Comptpromís

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Compromís i Més País han perdut quatre dècimes en estimació de vot en l'últim mes, segons l'avanç de resultats del baròmetre de juny del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

En concret, totes dues formacions se situen en el 3,7% d'estimació de vot i en el 2,5% d'intenció de vot directa, la qual cosa suposa un descens de quatre dècimes respecte al baròmetre de juny (4,1% i 2,9%). La coalició valenciana i la seua aliança electoral es posicionen com la sisena opció en estimació de vot a l'Estat, per davant d'ERC.

El baròmetre que ha fet públic el CIS, el primer després dels indults als presos polítics, apunta que el PSOE guanyaria les eleccions amb el 28,6% dels vots, 1,2 punts més que al mes de juny (27,4%). El PSOE amplia d'aquesta manera la distància amb el PP, que quedaria segon amb el 23,4% dels vots (23,9% al juny). Vox s'emportaria part d'aquesta davallada dels populars i assoliria el 13,6% dels vots (13% al juny), mentre que Podem perdria suports i es quedaria amb el 10,6% dels sufragis (12% al juny). Ciudadanos manté la deriva per quedar-se amb el 5,5% dels sufragis (5,7% al juny). ERC obtindria el 3,3% dels vots (3,6% al juny), Junts l'1,9% (1,6% al juny), el PNB l'1,4% (el mateix resultat que al juny), la CUP el 0,7% (0,8% al juny), i Bildu obtindria el 0,7% (tres dècimes menys que al juny).

En total el bloc de les dretes (PP, Vox i Cs) suma el 42,5% dels sufragis, mentre que els partits del govern de coalició (PSOE i Podem) es queden amb el 39,2% dels vots i dependrien dels seus aliats d'investidura per mantindre l'executiu. La suma de partits de la investidura de Pedro Sánchez (PSOE, Podem, PNB, Més País, Nueva Canarias, BNG i Teruel Existe) arriba al 45,5% dels vots.

En l'últim baròmetre del CIS, fruit de 4.000 entrevistes fetes entre el 2 i el 15 de juliol, els ciutadans tornen a situar els problemes econòmics com la primera preocupació, per davant de l'atur, la COVID-19 i el mal comportament dels polítics.

L'estudi situa la vicepresidenta segona del govern espanyol Yolanda Díaz com la responsable política més ben valorada, amb un 4,7 sobre 10. Per sota el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb un 4,3; el líder de Més País, Íñigo Errejón, amb un 4,2, la líder de Cidadanos, Inés Arrimadas, amb un 3,5; el líder del PP, Pablo Casado, amb un 3,4, i tanca el líder de Vox, Santiago Abascal, amb un 2,8.