Una exposició sobre el Guerrer de Moixent mostrarà el seu valor històric aquesta tardor

La figura, trobada fa 90 anys, és una de les icones del nostre patrimoni i dels assentaments ibers al País Valencià

per NLV

Cultura

Una exposició ressaltarà el valor històric del 'guerrer de Moixent' en el 90 aniversari del seu descobriment
Una exposició ressaltarà el valor històric del 'guerrer de Moixent' en el 90 aniversari del seu descobriment

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El 21 de juliol del 1931, l'obrer Vicent Espí va desenterrar una bellíssima escultura de bronze durant les excavacions del Servei d'Investigació Prehistòrica de la Diputació de València a la Bastida de les Alcusses, a Moixent (la Costera).

La troballa d'aquest treballador, minuts abans d'interrompre els seus quefers per a menjar, va ser un xicotet guerrer a cavall al qual es va batejar com el Guerrer de Moixent i que s'ha convertit en una de les icones del nostre patrimoni i dels assentaments ibers al País Valencià.

La peça original del Guerrer s'exposa a les sales del Museu de Prehistòria de la Diputació i compta amb una rèplica en el Museu Arqueològic Municipal de Moixent.

A partir del simbolisme d'aquesta emblemàtica figura i dels segles d'història que guarda en els seus 7,5 centímetres d'altura, la corporació provincial prepara una exposició per a la tardor, a la seu de la plaça de Manises a València, per acostar a la ciutadania el valor històric del Guerrer de Moixent, coincidint amb els 90 anys del seu descobriment.

La mostra estarà composta per objectes, documents i fotografies que aportaran tots els detalls de la troballa del Guerrer al sud de la plaça central de la Bastida de les Alcusses, amb el reclam de la peça original del guerrer iber a cavall, armat amb falcata a la mà destra i escut redó en l'extremitat esquerra, protegit amb un casc coronat per un gran plomatge.

Més enllà de la bellesa i el valor artístic de l'escultura, el Guerrer de Moixent ens acosta a la història dels assentaments ibers, que actualment podem visitar en municipis com Moixent (la Costera), Olocau (el Camp de Túria), Llíria (el Camp de Túria), Caudete de las Fuentes (la Plana d'Utiel-Requena), Montcada (l'Horta Nord), Gàtova (el Camp de Túria), Ares dels Oms (els Serrans), Sagunt (el Camp de Morvedre), Camporrobles (la Plana d'Utiel-Requena) i el Villar (els Serrans).

Ruta dels Ibers

La ruta dels ibers és fruit del treball de recuperació i conservació que duu a terme la Diputació, a través de l'àrea de Cultura i el Museu de Prehistòria, en col·laboració amb els ajuntaments d'aquests municipis en l'organització de rutes senderistes, visites guiades i tallers didàctics, entre altres activitats com ara la gastronomia.

L'exposició abordarà tots els detalls que envolten la figura del Guerrer de Moixent, que va poder formar part de la coronació d'un símbol personal o familiar o potser va ser esculpit per a transmetre els valors de l'ús de les armes en la intimitat de la casa, en aquest cas de la Bastida de les Alcusses, un dels jaciments de la xarxa ibera que custodia i conserva la Diputació.

La Bastida de les Alcusses va ser un important assentament fortificat del segle IV aC. que controlava les comunicacions i els recursos econòmics en l'actual comarca de la Costera.

Les excavacions dels tècnics del Servei d'Investigació Prehistòrica han proporcionat dades per a entendre com era la societat que habitava aquesta zona, amb la jerarquia dels seus habitants, el cultiu de la terra i el comerç amb recursos agraris, metalls i teixits, l'elevada consideració de les dones com a transmissores del poder familiar i l'ús de les armes, reservat a una minoria qualificada de la qual forma part el Guerrer.