Mulet lamenta el menyspreu al valencià de la delegada del govern espanyol al País Valencià

Gloria Calero no acredita cap títol de coneixement de la llengua pròpia

per NLV

Política

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha mostrat la seua preocupació pel total menyspreu al valencià de la delegada del govern espanyol al País Valencià, Gloria Calero. 

Mulet ha assenyalat que «tots els butlletins que es remeten, totes les notes de premsa, totes les intervencions públiques, tots els escrits que ixen des d'aquesta Delegació, es fan íntegrament en castellà, la qual cosa és un falta de respecte greu cap a la cooficialitat del valencià». Com a exemple, ha aportat l'enllaç de les notes de premsa emeses des de la Delegació.

El senador ha asseverat que «no exigir als seus responsables de premsa, el respecte a la llengua pròpia i cooficial dels valencians i valencianes és una decisió purament política».

Per aquest motiu, Mulet ha preguntat per escrit al govern espanyol «per què la delegada del govern espanyol al País Valencià, en totes les seues publicacions, butlletins i escrits, menysprea una de les dues llengües oficials d'aquesta comunitat autònoma». En la resposta, indica el senador, el govern de l'Estat «ha mentit», ja que afirma que «la Delegació utilitza indistintament el valencià i el castellà en tots els seus canals de difusió com a llengües oficials d'aquesta Comunitat Autònoma».
 
Mulet ha reiterat en seu parlamentària que «aquesta resposta és directament mentida», atés que ell mateix «ha pogut comprovar en primera persona com totes les seues publicacions, butlletins, escrits, són exclusivament en castellà». Per això, ha preguntat al govern espanyol: «Per què falten a la veritat?»
 
El senador ha insistit que Calero «no fa cap intervenció en valencià, ni quan visita municipis valencianoparlants, no inclou ni una frase en valencià en cap butlletí, no emet cap nota de premsa bilingüe,absolutament res està publicat en valencià o bilingüe».

La situació, ha afirmat el portaveu de Compromís, «és greu, ja que la Constitució és clara en el seu article 3, segons el qual totes les llengües espanyoles han de ser objecte d'especial protecció». «El valencià és cooficial al País Valencià i l'administració espanyola hauria de ser la primera a normalitzar el seu ús, però des de lluny d'això, la sotmet a un maltractament absolut», ha dit.

 Calero no acredita cap títol de coneixement del valencià

Mulet també ha preguntat «quina titulació de coneixements de valencià té Gloria Calero». Com a resposta, el govern espanyol indica que la delegada «és personal estatutari de la Generalitat Valenciana (Conselleria de Sanitat) des de l'any 1974; per tant, entén i treballa amb aquesta llengua cooficial des de fa molts anys. Cal assenyalar, a més, que respecte de la diversitat cultural i lingüística d'aqueixa Comunitat Autònoma, la delegada compleix escrupolosament l'article 3 de la Constitució Espanyola».

Per al senador, aquesta contestació «demostra que no té cap titulació sobre aquest tema, i que menteix, ja que ni té especial respecte (ni mínim respecte) ni practica cap protecció al valencià».
 
«Calero ha sigut segurament la pitjor designació del govern espanyol  per a la Delegació valenciana, una persona sense capacitat, sense mà esquerra, una persona que ha acabat prorrogant problemes, que s'ha dedicat a exercir d'oposició a la Generalitat, que ha enviat càrregues policials a manifestacions pacífiques, que ha intentat solucionar a bastonades les protestes al carrer. Tots confiem que amb la fulminació d'Ábalos en el govern i en el PSOE, el seu valedor, que la va imposar per dinamitar la relació amb la Generalitat, es produïsca prompte un relleu que normalitze la situació. El tema de l'idioma i com menteix en les respostes és una mostra més de la incapacitat absoluta», ha conclòs el senador de Compromís.