Bellreguard decreta un Dia de la Memòria per recordar els veïns víctimes del nazisme

Fernando Seguí, el primer veí de la Safor tancat a Mauthausen, va ser assassinat el 15 d'agost del 1941

per NLV

Societat, Política

Bellreguard decreta un Dia de la Memòria per recordar els veïns víctimes del nazisme
Bellreguard decreta un Dia de la Memòria per recordar els veïns víctimes del nazisme

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

L'Ajuntament de Bellreguard (la Safor) ha decretat el dia 15 d'agost Dia Local de la Memòria per recordar el bellreguardí Fernando Seguí García en el 80 aniversari del seu assassinat pels nazis al camp de concentració de Gusen (Àustria), així com totes les víctimes del nazisme del poble. La resolució, presentada per l'alcalde Àlex Ruiz, de Més-Compromís, es va aprovar en el ple municipal celebrat dimecres passat 21 de juliol.

Fernando Seguí va ser el primer veí de la Safor tancat, el 1940, a Mauthausen. Posteriorment, el gener del 1941, va ser traslladat a Gusen, on el van executar uns mesos després.

El batle, en la lectura de la proposta, va ressaltar que la declaració del 15 d'agost com a Dia Local de la Memòria pretén «buscar la veritat, fer justícia i reparar la dignitat de tantes persones i de les seues famílies, també víctimes, malparades per l'odi».

Entre aquestes víctimes es troba també Vicenta Seguí Garcia, que va ser regidora de les Escoles de l'Ajuntament de Bellreguard entre el 1938 i el 1939, i va ser represaliada i condemnada a una pena de 20 anys de presó per delictes que la mateixa sentència del judici sumaríssim manifesta que no s'havien pogut comprovar.

Així mateix, durant el mes d'agost, una pancarta penjarà del balcó de l'Ajuntament en memòria de Fernando Seguí  i el dia 15 d'agost les banderes de la casa consistorial onejaran a mig pal.

Fernando Seguí | Ajuntament de Bellreguard

Una escultura dedicada als que «van lluitar per la llibertat»

D'altra banda, el pròxim 4 de setembre s'inaugurarà al cementeri municipal una escultura en homenatge a totes les persones de Bellreguard que «van lluitar per la llibertat», encarregada per la Regidoria de Memòria Democràtica a l'artista del poble Ferran Molió. L'acte estarà presidit per la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que farà lliurament del «Taulell de la Memòria» de la Generalitat a la família de Fernando Seguí.

L'Ajuntament de Bellreguard treballa des de fa anys per la recuperació de la memòria dels represaliats pel feixisme. En aquesta línia, l'any 2018, cinc alumnes i un professor de l'IES Joan Fuster, acompanyats per l'alcalde Àlex Ruiz, van visitar Gusen i Mauthausen amb motiu del 73 aniversari de l'alliberament de tots dos camps de concentració. Va ser un viatge organitzat per Amical de Mauthausen, i dins de la Xarxa Mai Més a la qual pertanyen l'Ajuntament i l'IES Joan Fuster.