El vaixell de rescat Sea-Watch 3 salpa del port de Borriana

L'Aurora - Grup de Suport destaca la gran tasca de les ONG de rescat i la necessitat d'un espai portuari segur per treballar i emmagatzemar els materials

per NLV

Societat

El vaixell de rescat Sea-Watch 3 salpa del port de Borriana
El vaixell de rescat Sea-Watch 3 salpa del port de Borriana

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

L'embarcació de rescat humanitari Sea-Watch 3, propietat de l'ONG del mateix nom, ha salpat del Port de Borriana rumb a la Mediterrània Central, zona en la qual s'està focalitzant el drama dels refugiats que fugen de la fam, la pobresa i la guerra. 

Des de l'Aurora-Grup de Suport es recorda que aquesta crisi humanitària té una gran importància. De fet, només el dia 20 de juliol es van comptabilitzar 36 morts, i més de 500 devolucions en calent. Des de les ONG de rescat, es remarca  l'incompliment de la normativa internacional en aquestes devolucions, que a més es realitza amb la cooperació de les milícies líbies, el país no respecta els drets humans, sent considerat un estat fallit. Per tot això, Europa està condemnant els refugiats a la barbàrie. Un fet que reforça aquesta afirmació, és la renovació de l'acord de cooperació migratòria entre Itàlia i Líbia, país on ha arribat a disparar i envestir refugiats que fugien travessant la Mediterrània. Tot això sense oblidar la corrupció, tortures, violacions i morts sistemàtiques en els centres libis de detenció de refugiats, segons mitjans de comunicació internacionals i entitats humanitàries.

En un altre ordre, les ONG recorden la necessitat que tenen d'aconseguir la concessió administrativa d'un espai portuari en el qual poder desenvolupar les seues tasques logístiques i de manteniment de forma eficaç, digna i segura al port de Borriana. Aquesta necessitat ha crescut després dels recents robatoris que han patit les entitats humanitàries al moll borrianenc. Per tot això, L'Aurora - Grup de Suport, està duent a terme una tasca de coordinació entre les diferents ONG de rescat entre les que es gestionarà aquest espai mancomunat, el CESORMED (Centre de Suport a les ONG de Rescat a la Mediterrània). Pel que fa a la via administrativa, L'Aurora - Grup de Suport ha celebrat diferents reunions amb autoritats públiques, com el regidor de Poblats Marítims de Borriana, Vicent Aparisi, la directora de Ports de la Generalitat, M. Luisa Martínez i la sotsdirectora M. Pilar Álvarez. D'aquesta manera, l'entitat borrianenca espera poder aconseguir un contracte d'arrendament de sòl portuari, o una fórmula equivalent, amb la qual poder cobrir les necessitats de les ONG de rescat humanitari.