Compromís, UP i altres formacions exigeixen investigar «l'opacitat en la venda d'armes» vinculada a Joan Carles I

La Mesa del Congrés ja va rebutjar la setmana passada una petició similar

per NLV

Política

El rei emèrit, Joan Carles I | ACN | CR
El rei emèrit, Joan Carles I | ACN | CR

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Compromís, Unides Podem, ERC, JxCat, PDeCAT, la CUP, EH Bildu, Més País i BNG han demanat la creació d'una comissió d'investigació al Congrés sobre «l'opacitat en la venda d'armes a països no democràtics i les comissions il·legals vinculades». Concretament, la petició registrada reclama que s'investigue una trama vinculada amb el rei emèrit Joan Carles I que, a través de l'empresa Alkantara Iberian Exports, hauria amassat part de la seua fortuna aprofitant la condició de cap de l'Estat per fer un entramat empresarial amb aparença legal i secreta per dur a terme durant anys tràfic d'armes. La Mesa del Congrés -amb els vots de PSOE, PP i Vox- va rebutjar la setmana passada una petició similar. 

Aquestes formacions reclamen aclarir les informacions que atribueixen part de la seua fortuna a operacions de tràfic d'armes a països àrabs per mitjà d'una empresa conjunta hispano-saudí suposadament creada per canalitzar el comerç entre els dos països. La comissió s'enfocaria a les comissions en transaccions armamentístiques des de la constitució a Londres el 1978 i la dissolució a Xipre el 1990.

També reclama conéixer, detectar i avaluar «les presumptes implicacions del rei emèrit Joan Carles I en les actuacions comercials dutes a terme per Manuel Prado i Colón de Carvajal», administrador «solidari al cinquanta per cent de tots els negocis del rei emèrit». La petició també qüestiona les «traves» de la llei sobre secrets oficials.