Tal dia com hui del 1930 va nàixer el periodista i escriptor Enrique Cerdán Tato a Alacant

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1930 va nàixer el periodista i escriptor Enrique Cerdán Tato a Alacant
Tal dia com hui del 1930 va nàixer el periodista i escriptor Enrique Cerdán Tato a Alacant

El 30 de juliol del 1930 va nàixer a Alacant el periodista, crític de teatre, guionista i escriptor Enrique Cerdán Tato

Als 17 anys va ingressar a l'Acadèmia General de l'Aire. Més tard va abandonar la carrera militar, va estudiar Nàutica, Comerç i Magisteri i es va centrar en la docència. La seua primera obra, titulada Primaveras de bronce, està datada la tardor del 1954, i va ser publicada al costat del també periodista Tirso Marín Sessé. Va formar part de la Generació de l'Horror, un grup literari que es reunia al desaparegut Hotel Samper d'Alacant.

El 1956 va participar en el Congrés de Joves Escriptors de Madrid, celebrat en la Ciutat Universitària de Madrid. Va formar part del diari Primera Página, llançat el 23 de març del 1968 i dirigit per Francisco Anglada Anglada. Va començar a treballar al diari el 21 d'octubre del 1969. Va ser un dels fundadors, el 25 de novembre del 1979, de la Unió de Periodistes - Associació del País Valencià, de la qual va ser nomenat primer president. La seua activitat periodística activa va continuar esporàdicament a La Verdad, Cambio 16, Interviú, La Calle, Triunfo, Diari de València, Ínsula, La Vanguardia, Las Provincias, La Hora i ABC.

Cerdán Tato, passejant i viatger singular, va conrear un ampli historial de publicacions entre el conte i la novel·la, el periodisme i l'assaig. Va publicar contes en diferents revistes com ara Papeles de Son armadans, Cuadernos Hispanoamericanos i La estafeta Literaria. El 1984 es va encarregar del gabinet de premsa de l'Ajuntament d'Alacant, treball que va compaginar amb les seues columnes al diari Información i l'elaboració d'una de les cròniques de la ciutat d'Alacant més celebrades, Las Gateras (del 1992 al 1997). En els seus viatges va conéixer personalitats com Tomàs Salvador, Alfonso Sastre, Lauro Olmo, José Hierro, Concha Lagos, Gerardo Diego, Vicente Aleixandre, Ian Gibson, Paul Preston i Camilo José Cela. 

A més, Enrique Cerdán va ser una destacada personalitat de la cultura i de la vida política alacantines. Va participar activament en diverses associacions professionals i moviments ciutadans. Va mantenir una gran lluita antifranquista, i també va militar al Partit Comunista del País Valencià. 

Finalment, va ser designat Cronista Oficial d'Alacant. En els seus últims anys  també va col·laborar en el diari El País.

La seua important aportació en les múltiples facetes de la vida pública li va valer el reconeixement de distincions i premis, entre els quals destaca el premi de les Lletres Valencianes concedit el 1991. Fou professor honorari de la Universitat d'Alacant, doctor pel Centre Internacional de Recherches Universitàries de Bèlgica i per la Word University d'Arizona.

Enrique Cerdán Tato va morir el 23 de novembre de 2013 als 83 anys.

 

Fonts: David Rubio, «Cerdán Tato, Enrique», Alicantepedia, 2016 /  «Enrique Cerdán Tato, memoria del compromiso», Universitat d’Alacant, 2021 / Viquipèdia