La xifra d'infectats no vacunats multiplica per 14 la de vaccinats amb pauta incompleta o completa

L'Estat adopta la pauta aprovada per l'EMA d'administrar Moderna als majors de 12 anys

per NLV / ACN

Societat, Política

ACN | Francisco Ávia
ACN | Francisco Ávia

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La xifra d'infectats no vacunats en la cinquena onada de la pandèmia de la COVID-19 multiplica per 14 la de persones que han rebut una dosi o ja tenen la pauta completa. Ho ha dit aquest dilluns la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, que ha indicat que, amb dades de 14 de juliol, entre vacunats parcialment o total hi ha hagut 100.000 infeccions, mentre que entre no vacunats n'hi ha hagut 1,4 milions. Calzón ha reiterat, així, la importància de vacunar-se com a revulsiu contra la pandèmia.

D'altra banda, la secretària d'Estat també ha confirmat que, després que l'Agència Europea del Medicament (EMA per les sigles en anglès) aprovara l'administració de la vacuna de Moderna a majors de 12 anys, l'estat espanyol ha adoptat aquest criteri.  En tot cas, no ha dit res sobre quan preveu el govern espanyol obrir terminis perquè els majors de 12 anys puguen començar a rebre la vacuna d'aquesta multinacional nord-americana.

Pel que fa a l'evolució de la pandèmia, Calzón ha subratllat que els últims indicadors confirmen una disminució de la velocitat a la qual pugen els contagis, però de tota manera ha fet una «crida a la prudència» perquè la situació continua sent «molt delicada».

La secretària d'Estat de Sanitat també ha destacat, en l'àmbit del debat sobre si caldrà o no una tercera dosi de la vacuna com a recordatori, que, al seu parer, el que és important és que el govern espanyol ha fet una «aposta decidida» perquè l'Estat estiga «preparat».

Si bé és cert, ha admés, que alguns països han començat a fer recordatoris en grups molt concrets de població, o que alguns altres han anunciat que ho faran a partir de la tardor, Calzón ha subratllat que «la majoria de països esperen al consens científic» sobre «el quan i el qui», i ha deixat entreveure que és la postura que adoptarà l'estat espanyol.

Finalment, Calzón també ha parlat de les primeres vacunes que l'Estat dona a Sud-amèrica a través de la iniciativa Covax, 252.000 dosis al Paraguai, 201.600 a Guatemala, 101.760 a l'Equador i un nombre idèntic al Perú i 97.920 a Nicaragua.

«No es dona el que sobra», ha indicat, davant del fet que bona part de les vacunes són d'AstraZeneca, després que s'haja acabat de vaccinar els grups d'edat per als quals s'ha acotat aquesta marca. L'Estat «va fer una compra de vacunes que superava la seua població», ha recordat la secretària d'Estat. «Una pandèmia com aquesta necessita una solució global», ha reblat.