L'estudi Crystalzoo, format íntegrament per antics alumnes de la UA, guanya el premi Architizers 2021 d'Arquitectura Pública

El despatx alacantí ultima una part de les instal·lacions esportives de la Universitat d'Alacant

per NLV

Societat

El quipo Crystalzoo
El quipo Crystalzoo

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El despatx alacantí Crystalzoo ha rebut el Premi al Millor Estudi d’Arquitectura d’Obra Pública 2021, concedit per Architizer, davant de grans firmes internacionals com l’holandesa Mecanoo, l’alemanya Crossboundaries, la xinesa Lacime o la nord-americana Ikon5, entre d’altres. L’organització del premi, considerat l’Oscar de l’Arquitectura, ha valorat la trajectòria, les distincions, el disseny i la funcionalitat dels treballs presentats, així com la metodologia de treball, plantejament i ideari del despatx, en què preval la conciliació familiar d’un equip compost per dotze persones que, des de la direcció econòmica fins al director executiu, passant per cadascun dels arquitectes que hi treballen, són antics alumnes de la Universitat d’Alacant.

«Ens sentim molt orgullosos de ser tots antics estudiants de la UA. En el cas dels meus companys van fer la totalitat dels estudis a la Universitat d’Alacant, mentre que jo hi vaig cursar el màster, que finalment va fer que em decantara per aquest tipus d’arquitectura», assegura José Luis Campos, director de Crystalzoo. Però aquesta no és l’única vinculació de l’estudi amb la UA, ja que, tal com explica Campos, el seu estudi va dur a terme la Seu Universitària de la Nucia, que va ser triat com el millor edifici cultural per la prestigiosa revista DeZeen el 2009, i en l’actualitat ultima una part de les instal·lacions esportives de la UA. «Per a abordar aquest projecte hem tingut reunions amb les persones que hi treballaran, per a conéixer les seues necessitats i gustos de primera mà», explica José Luis, que considera que comptar amb els usuaris forma part de la filosofia de l’estudi.

Crystalzoo té més de vint anys d’experiència en obra pública i en el sector privat. Les seues obres s’han publicat en diferents revistes especialitzades de caràcter internacional, i han guanyat importants premis d’obra construïda, locals, estatals i internacionals com el FOPA o el FAD, i com a projecte finalista en els Mies van der Rohe. Amb el Premi Architizer Firms A+2021, en la categoria d’Arquitectura Pública, la firma ha aconseguit posicionar-se entre alguns dels grans noms de l’arquitectura dels Estats Units i la Xina, amb més de cinc-cents empleats, que han quedat finalistes. «És un honor increïble el que es reconega internacionalment la tasca de la nostra empresa. És un suport a la nostra firma, que posa de manifest la gran qualitat de l’arquitectura espanyola i el reconeixement que té fora de les nostres fronteres», assegura el seu director executiu. L’estudi també ha entrat a formar part de l’A+List Architizer, juntament amb grans firmes d’arquitectura d’arreu del món com BIG, MAD, MVRDV, Studio Gang, Toshiko Mori, UNStudio i Zaha Hadid.

Aquesta menció se suma al Premi Architizer al Millor Edifici Públic de l’Any 2020, en la votació del públic i en la del jurat, rebut per Lab_Nucia el mes d’agost passat, i en el qual es va imposar a altres quatre obres situades al Canadà, els Estats Units, Suècia i França. No és la primera vegada que aquests guardons, considerats els Oscars de l’arquitectura, valoren el treball de l’estudi alacantí, que ja va obtenir el Premi al Millor Edifici Públic de l’Any el 2016 per l’obra Extensió Administrativa de la Nucia.