El Festival Internacional de Música de Morella té l'orgue de Turull com a protagonista

L'edició d'enguany se celebra entre el 8 i el 13 d'agost

per NLV

Territori, Cultura

 El Festival Internacional de Música de Morella tindrà l'orgue de Turull com a protagonista
El Festival Internacional de Música de Morella tindrà l'orgue de Turull com a protagonista

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el director del Festival Internacional de Música de Morella Ricardo Miravet, Arturo Barba, han presentat la programació de la 38a edició d’aquesta celebració que posa en valor l’orgue de Turull de la Basílica Arxiprestal de la capital dels Ports. Un total de cinc concerts i recitals d’orgue, i altres activitats, com ara les visites guiades, acosten els més de 300 anys d’història d’aquest instrument als assistents.

El festival, que enguany se celebra entre el 8 i el 13 d'agost, compta amb organistes de primer nivell d’arreu d’Europa. Montserrat Torrent, catedràtica emèrita d’orgue del Conservatori de Barcelona, Premi Nacional de Música i Doctora Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona, oferirà el concert inaugural en aquest instrument de més de 4.000 tubs sonors.

Ripollés ha destacat que «el Festival Internacional de Música de Morella Ricardo Miravet és una fita molt assenyalada en el calendari cultural de la nostra ciutat, ja que cada any concentra organistes internacionals per mostrar el magnífic orgue de Turull en tot el seu esplendor». El batle ha explicat que «després de 38 edicions del festival que va iniciar l’organista Ricardo Miravet, i que ara porta el seu nom, s’ha convertit en un referent que apropa els amants de la música fins a Morella per gaudir de les activitats i concerts de tota la setmana».

Per la seua banda, Barba ha remarcat que Montserrat Torrent «es una mestra de mestres que continua en actiu als seus 95 anys». «Ha tocat en els principals orgues d’Europa i Espanya» i «serà una oportunitat única a Morella de disfrutar de la seua música», ha assenyalat.

L’aspecte i estat actual de l’orgue de Turull de la Basílica Arxiprestal de Morella és resultat de les restauracions de l’instrument a càrrec de Ricardo Miravet l’any 1987 i a la restauració de la façana durant el 2017. La llarga història d’aquest instrument l’havia deteriorat notablement, sobretot a causa de les Guerres Carlines i la Guerra Civil. Tot i la complexitat de les actuacions dutes a terme a l’orgue de Morella, el Festival Internacional de Música s’ha celebrat ininterrompudament des de l’any 1982. Miravet també ha restaurat aquest tipus d’instruments a Argentina, Uruguai i a les poblacions pròximes de Mont-roig o Borriol. L’Ajuntament de Morella va declarar l’organista, fill adoptiu de la ciutat el 1996.