Dissenyen un sistema per a la detecció d’inundacions des de l’espai mitjançant Intel·ligència Artificial
El model desenvolupat per investigadors de la UV té l'objectiu d'accelerar la resposta davant aquesta classe d’episodis
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.
Investigadors de l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València, en col·laboració amb la Universitat d’Òxford i el Phi-Lab de l’Agència Espacial Europea (ESA), han desenvolupat un model de detecció d’inundacions basat en xarxes neuronals. S’anomena WorldFloods i ha estat llançat a l’espai per l’empresa aeroespacial D-Orbit des de Cap Canaveral.
En matèria d’inundacions, l’observació de la Terra des de l’espai ofereix informació valuosa per a la presa de decisions sobre el terreny. Les grans constel·lacions de petits nanosatèl·lits –els CubeSats– són una solució prometedora per reduir de dies a hores el temps de revisita –temps que tarda un sensor a tornar a cobrir una localització– a les zones de catàstrofe. No obstant això, la transmissió de dades als receptors terrestres està limitada per les restriccions de potència i ample de banda dels CubeSats.
El model WorldFloods, desenvolupat a la incubadora d’investigació FDL-Europe finançada principalment per l’ESA, té com a objectiu accelerar la resposta davant aquesta classe d’episodis, proporcionant mapes de l’estat del terreny quasi en temps real i reduint, a més, el cost de la tecnologia. Per això, el sistema implementa algoritmes avançats d’Intel·ligència Artificial que permeten processar a bord la informació. «El processament a bord ofereix una solució per a disminuir la quantitat de dades a transmetre reduint les grans imatges dels sensors a productes de dades més petits», comenta Gonzalo Mateo (IPL), primer autor de l'article publicat recentment a la revista Scientific Reports –accés obert de Nature–, en el qual es cobreixen els detalls del treball.
El passat 30 de juny, WorldFloods va ser llançat des de Cap Canaveral a l’espai a bord del coet Falcon 9 de Space X per l’empresa D-Orbit, que ha posat en òrbita 6 microsatèl·lits –CubeSats– de diferents companyies. Entre aquests es troba Nebula, el satèl·lit d’1 kg de massa que acull WorldFloods i que és la primera iteració d’un servei de processat en òrbita amb xips tolerants a la radiació, en el qual es poden implementar algoritmes avançats d’Intel·ligència Artificial.