Fisabio alerta que la major exposició al sol i agents irritants augmenta els casos de conjuntivitis i fotoqueratitis
Els estudis descriuen una associació positiva entre els increments de temperatura a l'estiu i la incidència d'aquestes afeccions
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.
La directora mèdica de Fisabio-Oftalmologia Mèdica (FOM), Cristina Peris, ha alertat que l'exposició a més hores de llum i a agents irritants com el clor i el salnitre durant l'estiu pot provocar un augment dels casos de conjuntivitis i fotoqueratitis.
L'experta ha remarcat que cal evitar exposar-se al sol quan la llum és més intensa, entre les 12.00 i les 16.00 hores, i que tota la població ha d'usar ulleres de sol homologades i amb filtres nivell 3 i 4 de protecció ultraviolada. «Des de la infància hem de protegir els ulls, ja que els dels xiquets són especialment sensibles a la radiació ultraviolada», ha insistit Peris.
La doctora ha ressaltat que les persones que utilitzen lents de contacte no han de banyar-se ni en piscines ni en la mar amb elles posades. «En l'aigua hi ha microorganismes que poden afectar la còrnia i produir úlceres severes difícils de tractar, que poden acabar en trasplantament de còrnia», ha indicat, al mateix temps que ha agregat que, «malgrat que és còmode i apetible, no és recomanable banyar-se amb lents de contacte».
Així mateix, ha explicat que durant els mesos estivals es dona una major exposició a agents irritants, com poden ser el clor i el salnitre, que provoquen un augment dels casos de conjuntivitis. Aquests agents tòxics provoquen la inflamació de la mucosa que envolta l'ull, la conjuntiva, i pot desencadenar una conjuntivitis que es caracteritza per enrogiment ocular, irritació i l'aparició de secrecions contagioses conegudes popularment com a lleganyes.
Alguns estudis descriuen una associació positiva entre els increments de temperatura a l'estiu i la incidència de conjuntivitis. En concret, es produeix un augment de la incidència del 8,1% per cada grau centígrad més en la temperatura.
Davant l'augment dels casos de conjuntivitis durant l'estiu, la doctora Peris ha ressaltat la importància d'evitar tocar els ulls amb les mans, llavar-los després dels banys amb llàgrimes artificials o sèrum fisiològic, així com evitar compartir tovalloles, coixins o maquillatge, perquè poden ser una via de transmissió d'aquesta patologia.
D'altra banda, a causa de l'alta incidència de llum ultraviolada, també es donen més casos de lesions corneals per no usar ulleres de sol adequades. Entre aquestes patologies es troben les fotoqueratitis, que produeixen ferides en la còrnia, els despreniments posteriors de vitreo o els mussols.
Covid-19 i ulls
Encara que la principal via de contagi de la COVID-19 és la respiratòria, Peris ha apuntat que les secrecions de la mucosa conjuntival també poden actuar com a via de transmissió del virus. No obstant això, ha puntualitzat, es tracta d'una via de contagi «mínima en comparació amb la respiratòria».
«Durant la pandèmia hem assistit a manifestacions oculars associades al virus de manera directa, com poden ser les conjuntivitis víriques i altres manifestacions a conseqüència de l'ús prolongat de la màscara», ha expressat.
En aquest sentit, l'experta ha incidit que l'ús de màscara per a frenar la transmissió del virus SARS-CoV-2 ha provocat un augment dels casos de mussols, a causa del contacte de la màscara amb la vora lliure palpebral. A més, s'han donat més casos d'ull sec, provocades pels corrents d'aire de convecció entre la màscara i els ulls.
D'altra banda, la directora mèdica de la FOM ha remarcat que «en les persones ingressades en UCI a causa de la Covid-19, en estar tant de temps boca avall, s'han detectat úlceres corneals, fins i tot perforacions corneals més severes». «Aquestes posicions també han provocat afectacions retinianas i de l'òrbita del globus ocular», ha conclòs.