Es constitueix el Consell de l'Audiovisual amb l'objectiu de promoure, difondre i reforçar el sector

El nou òrgan, erigit en autoritat de l'audiovisual independent, tindrà la seu a Castelló de la Plana

per NLV

Territori, Societat

Es constitueix el Consell de l'Audiovisual amb l'objectiu de promoure, difondre i reforçar el sector
Es constitueix el Consell de l'Audiovisual amb l'objectiu de promoure, difondre i reforçar el sector

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la constitució del Consell de l'Audiovisual del País Valencià suposa una mostra de la «fortalesa» i «revigorització» de l'autogovern i contribuirà a «promoure, difondre i reforçar la indústria audiovisual valenciana». Ho ha dit aquest dimecres a la Casa dels Caragols de Castelló de la Plana durant l'acte de presa de possessió de les persones que integraran aquesta institució.

El Consell de l'Audiovisual del País Valencià s'engega així com a autoritat audiovisual independent, encarregada de vetlar pel respecte dels drets, llibertats i valors constitucionals i estatutaris en l'àmbit dels mitjans audiovisuals al País Valencià i pel compliment de la normativa vigent en matèria audiovisual i de publicitat.

Puig ha assenyalat que aquest òrgan constitueix un dels instruments «que garanteixen el pes de la societat civil per generar el millor escenari possible» en el qual desplegar l'activitat econòmica, social i cultural.

A més, ha emmarcat la decisió del Consell de la Generalitat de situar la seu a la capital de la Plana en un procés de descentralització de les institucions «fonamental» per vincular l'estructura institucional amb el territori.

Tal com ha precisat, aquest òrgan se situarà inicialment a la Casa dels Caragols, però posteriorment «tindrà el seu edifici propi per donar la dimensió de la potència que té el sector audiovisual del País Valencià».

El president ha incidit en la importància de la posada en funcionament del Consell de l'Audiovisual per potenciar tant l'ordenació dels sectors vinculats a l'audiovisual com el desenvolupament de la mateixa indústria, i ha remarcat també la rellevància de la comesa relacionada amb la gestió de l'arxiu audiovisual del País Valencià.

L'elecció de les set persones integrants d'aquest organisme és a càrrec del Consell de la Generalitat i de les Corts. Així, el Consell ha elegit com a president de l'entitat a José María Vidal Beltrán i com a vocal a Empar Marco Estellés. Per part seua, Les Corts han triat la resta de vocals que integren el Consell de l'Audiovisual: Dolors López Alarcón, Manuel Alberola Manero; Àlvar Peris Blanes, Carmen Carretón Ballester i Anna Gimeno Berbegal.

Han participat telemàticament en l'acte Empar Marco, Manuel Alberola i Carmen Carretón.

El Consell de l'Audiovisual és una autoritat independent que exerceix les seues funcions sobre mitjans de comunicació audiovisuals de titularitat o gestió pública o privada per a vetlar pel respecte dels drets i llibertats reconeguts en la Constitució i en l'Estatut d'Autonomia, especialment els referits a la lliure expressió d'idees i opinions o la lliure producció, creació i difusió de continguts.

Aquest organisme té competències reguladores i sancionadores sobre els continguts del sector, inclosos els formats i les vies de transmissió, i les seues funcions estan al servei de l'interés públic i la responsabilitat davant la ciutadania per a garantir una informació veraç. Així mateix, el Consell de l'Audiovisual intervé en els processos d'adjudicació de llicències, a més d'exercir les seues competències en la gestió de l'arxiu audiovisual de la Generalitat.