Tal dia com hui del 2011 va morir el dibuixant Josep Sanchis, creador del gat Pumby

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 2011 va morir el dibuixant Josep Sanchis, creador del gat Pumby
Tal dia com hui del 2011 va morir el dibuixant Josep Sanchis, creador del gat Pumby

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El 2 d'agost del 2011 va morir a València el dibuixant de còmic Josep Sanchis Grau, una de les grans figures de l'Escola Valenciana d'historieta i creador, entre altres personatges, del gat Pumby.

Sanchis va nàixer a València el 1932 i als 12 anys va entrar a l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis i es va especialitzar en dibuixos d'historietes per a xiquets i joves. Va escriure quasi sempre els seus propis guions.

No va tardar molts anys a fer arribar a través d'un amic del seu pare, algunes mostres a la ja desapareguda Editorial Valenciana. El 1954, en el número 260 de la revista Jaimito, d'aquesta editorial, aparegué la seua creació més destacada, el gat Pumby, una sèrie en què l'autor deixava anar la seua fantasia i aconseguia connectar fàcilment amb el públic infantil. Tant és així que pocs mesos després, el 23 d'abril del 1955 eixí una nova revista amb el nom del personatge, Pumby, que arribà a superar els mil números, i el desembre del 1959 Super Pumby, on el gat es convertia en un inusual superheroi amb poders procedents de la ingestió de suc de taronja.

El personatge i capçalera de la revista Pumby va ser un dels personatges preferits dels xiquets durant quasi 30 anys (1955 - 1981). Des de la seua primera aventura, Pumby ja mostra les seues característiques gairebé definitives: «És un gat negre amb musell blanc de grans ulls i orelles punxegudes. Porta un gran cascavell penjat del coll i pantalons curts, que en la seua primera aventura eren verds, però que a partir de llavors serien rojos. El seu aspecte recorda molt al Mickey Mouse original. I és que Sanchis era un gran admirador de l'obra de Walt Disney. De fet, les primeres aventures del gat van ser historietes còmiques d'una sola pàgina, molt semblants a les de Disney. Però de seguida Sanchis es va deixar portar per la seua admiració pels clàssics del còmic d'aventures i va embolicar Pumby en historietes d'aquest tipus, cada vegada més llargues i en els quals demostrava una imaginació desbordant».

Pocs còmics poden presumir de posseir un cabal de fantasia tan abundant com el que mostra les aventures de Pumby en els seus centenars d'episodis. Els anys seixanta del segle XX són l'era de glòria d'aquest gat. Milers de pàgines son testimoni del seu èxit popular i mostren un maneig sorprenent de la seqüència, del moviment, del ritme, així com un absolut domini dels codis de l'aventura. Es llegeixen les seues historietes amb la passió i la sorpresa del millor relat fantàstic, perquè abans de res Sanchis era gran narrador gràfic, coherent i respectuós sempre amb els seus lectors. Pumby és un gat que no s'està de res: viatja en el temps, navega per mars i espais, enfronta pirates, coneix noves dimensions, alterna amb les forces elementals de la naturalesa.

També va crear personatges com El soldadito Pepe i El Capitán Mostachete per a la revista Jaimito, i Don Esperpento per publicacions de la mateixa Editorial Valenciana.

Durant la dècada del 1970 dibuixà —també per als còmics d'Editorial Valenciana— historietes protagonitzades pel robot Mazinger Z, inspirades en la pel·lícula japonesa de 1978. Sanchis col·laborà intensament en totes les publicacions d'Editorial Valenciana fins que desaparegué, el 1984. Publicà també treballs a la premsa i en revistes humorístiques d'altres editorials. Després de la crisi del còmic infantil ocasionada pels tancaments d'Editorial Valenciana i d'Editorial Bruguera, Sanchis deixà de treballar en la historieta durant anys. El 1991 tornà amb la sèrie Els fills de Pumby publicada per la revista valenciana per a xiquets Camacuc. El 1993 publicà una història del País Valencià en còmic protagonitzada per Pumbi i el 1994, el Diccionari Il·lustrat de la Llengua Valenciana.
Sanchis va ser, a més, pioner en la lluita pels drets d'autoria. Les historietes de Pumby es van vendre a editorials estrangeres. Pumby va arribar a ser traduïda en versions portugueses, grega o francesa, obviant per complet els drets de l'autor. Això passava entre els anys 1965 i 1975, quan curiosament a les publicacions s'esborraven el nom dels dibuixants i quedaven «orfes» d'autoria.

Però tot tenia un límit. Sanchis va iniciar a finals dels anys noranta un llarg procés legal contra els hereus de l'extinta Editorial Valenciana per recuperar els drets d'autoria de la seua creació més famosa. Finalment, el 2007, una sentència històrica li tornà allò que li havien arrabassat en el passat, l'autoria i els drets d'autor.
Sanchis és una icona del «tebeo» de la segona meitat del segle passat i de la cultura popular valenciana, molt recordat per aquells que van créixer amb les seues historietes. Va formar part de l'anomenada edat d'or de l'escola valenciana (entre 1940 i 1965).

El 1997 va rebre el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona per la seua producció global. A més, el dibuixant ha estat objecte d'estudi per la seua influència sobre les generacions posteriors.

Josep Sanchis Grau està enterrat al Cementiri General de València.

 

Fonts: «Mor José Sanchis, creador del gat Pumby», Ara, 2011 / A. Aguirre, «El padre del tebeo y creador del gato Pumby», Deia, 2011 /  Tebeosfera  /  «Pumby, el “gatito feliz” que fue creado por el valenciano José Sanchis Grau», Valencia Bonita, 2019 /  Viquipèdia