La mar és la clau: la «mediterranització» del canvi climàtic

El llibre de Jorge Olcina i Enrique Moltó «Climes i temps del País Valencià», publicat per la UA, explica aquest fenomen

per NLV

Cultura, InfoLlibres

La mar és la clau: la «mediterranització» del canvi climàtic
La mar és la clau: la «mediterranització» del canvi climàtic

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant i director del Laboratori de Climatologia d’aquesta institució, Jorge Olcina Cantos, i  Enrique Moltó han publicat Climes i temps del País Valencià» en la col·lecció de divulgació científica L’Ordit editada per Publicacions de la UA.

El catedràtic revela que «l’aigua de la mar és la clau que explica els canvis que estem tenint en el clima valencià, la raó de les nits tropicals que estem patint. Això a l’interior de la península no ocorre, on a les nits refresca. Ací tenim una calor més prolongada, que dura moltes més hores, de dia i de nit. Ací podem parlar d’una "mediterranització" del canvi climàtic. Tot això té com a centre el calfament de la mar Mediterrània; s’està calfant el doble del que ho ha fet la temperatura de l’aire. Des del 1980 l’aigua s’ha calfat 1,4º C, mentre l’aire s’ha calfat 0,7º C».

Olcina ha pronosticat almenys tres onades de calor durant l'estiu en aquestes comarques. De fet, el dilluns 12 de juliol hi va haver un episodi d’altes temperatures amb 43-44°C en l’entorn d’Elx-Crevillent-Oriola, mentre que a la Regió de Múrcia va tocar els 45, segons arreplegava el Laboratori de Climatologia. La «bona notícia» és que no es pot considerar onada de calor per la curta duració, sinó més aviat «pic» com ho anomena Olcina, ja que «enguany, en lloc d’onades duradores, tenim "pics" de calor de dos o tres dies com a màxim». 

El primer d’aquests «pics» de calor va succeir el dilluns 5 i dimarts 6 de juliol. «Aquest procés és genuïnament valencià», aclareix Olcina. I és que, com concreta l’investigador, «les temperatures més altes es registren quan venen acompanyades per vents de ponent», que és el que ha passat en aquestes dues ocasions.

«Cada vegada són més evidents a l’estiu els efectes del canvi climàtic a la nostra zona. El calfament de l’aigua de la Mediterrània, la prolongació de la temporada d’estiu, que comença ja al juny i s’estén fins al setembre-octubre, i el fenomen de les nits tropicals, cada vegada es donen amb més intensitat.