Les persones menors de 16 anys en contacte amb la COVID presenten més problemes de depressió i ansietat

Així es desprén d'un recent estudi desenvolupat a la Universitat de València

per NLV

Societat

Els xiquets i joves en contacte amb la COVID presenten més problemes de depressió i ansietat
Els xiquets i joves en contacte amb la COVID presenten més problemes de depressió i ansietat

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Les persones menors de 16 anys que han tingut contacte directe amb la COVID-19 presenten més problemes d'ansietat, ansietat social i depressió.

Així es desprén d'un recent estudi desenvolupat pel codirector del Màster en Psicologia i Psicoteràpia de la Universitat de València, José Gil, que ha analitzat 39 persones (d'entre 6 i 16 anys) ateses durant el curs escolar 2020-21 en el marc d'aquest postgrau i del Servei Municipal de Psicologia d'Alcàsser (l'Horta Sud).

L'estudi compara xiquets i joves en contacte amb la COVID-19 -per haver patit la malaltia, per confinament o per la defunció d'algun familiar- amb xiquets i joves que acudeixen a la consulta de psicologia per diferents problemes.

En general, quan es compara la mostra clínica de xiquets sense contacte directe amb COVID amb els xiquets que sí que han estat en contacte amb aquesta malaltia, s'observa una diferència en el tipus de problemes psicològics.

Mentre que aquells que han tingut contacte directe amb la malaltia presenten més problemes interioritzats -depressió, ansietat, ansietat social i queixes somàtiques-, els xiquets que acudeixen al servei de psicologia sense relació amb el virus presenten més problemes exterioritzats com ara problemes d'atenció, hiperactivitat, ira, agressió o conducta desafiadora.

Són especialment cridaneres les diferències en els problemes relacionats amb l'ansietat social -amb 13 punts més en el cas dels xiquets i adolescents que han estat en contacte amb la COVID-, l'ansietat i les queixes somàtiques, amb 9 i 8 punts més, respectivament.

A més, l'estudi subratlla la importància de l'ambient familiar en els problemes de la població infantil i juvenil i en la modulació de la gravetat psicopatològica. En concret, subratlla que la manera en què es viu la COVID-19 influeix directament en l'aparició de problemes psicològics en aquests col·lectius.

En aquest sentit, la mostra de l'estudi presenta més problemes psicològics com ara depressió, ansietat, queixes somàtiques, obsessió, compulsió i simptomatologia posttraumàtica en els casos en què els seus entorns familiars han viscut intensament i amb molta gravetat la pandèmia per la COVID-19.