El canvi climàtic afecta la producció de plàncton a la Mediterrània

per NLV / EP

Societat

El canvi climàtic afecta la producció de plancton a la Mediterrània
El canvi climàtic afecta la producció de plancton a la Mediterrània

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Un estudi, impulsat pel Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha avisat que el canvi climàtic està afectant la producció de plàncton a la mar Mediterrània occidental.

El treball ha apuntat que l'increment de la temperatura està provocant la reducció dels nivells i això impacta «negativament» en les comunitats planctòniques i a la biodiversitat marina, d'una zona analitzada on aquests organismes unicel·lulars han sigut presents des del segle X fins a l'actualitat, segons ha informat el ICTA-UAB en un comunicat.

Els investigadors han descobert que abans de les emissions de CO₂ que han provocat un calfament oceànic, abans de 1880 segons els registres, les alteracions del plàncton eren bàsicament per la variabilitat natural, però, en els últims 150 anys, s'han reduït «notablement» la productivitat biològica, també per la influència dels canvis en la composició de les espècies.

«Des de 1880, el calfament atmosfèric ha sigut més gran, incrementat la temperatura de la mar una mitjana de 0,35 graus cada dècada», ha afirmat l'investigador del ICTA-UAB, i autor principal, Sven Pallacks, que ha justificat l'objecte d'observació de la mar Mediterrània occidental perquè és una regió especialment afectada per la pressió antropogènica i el canvi climàtic.

Els responsables de l'estudi han destacat la importància del treball, així com per la descripció d'un estat previ i l'afectació del canvi climàtic posterior, pel paper destacat dels foraminíferos planctònics —una tipologia de zooplancton calcificada present a les illes Balears i la Mar d'Alboran— per a detectar la productivitat biològica.

L'estudi ha apuntat que un Mediterrani «menys productiu afectaria la complexitat de la cadena alimentària i a les poblacions de peixos, així com a la biodiversitat», alguna cosa que suposa una amenaça als recursos naturals d'aquesta mar.

El treball s'ha fet en col·laboració amb investigadors del Consell Espanyol d'Investigacions Científiques (CSIC) a Barcelona, l'Institut Max Planck de Química a Magúncia (Alemanya) i la Universitat de Palerm (Itàlia) i s'ha publicat en la revista 'Global and Planetary Change'.